Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

13 september, 2018

Dansk äppelkaka – en kaneldoftande äppelpaj med lock

När jag hörde talas om dansk äppelkaka blev mina öron stora. Ni som följt mig känner till min kärlek till den danska maten så detta var väldigt lockande. Och äppelkaka – vad är det för skillnad på äppelkaka och äppelpaj? Jag var ju tvungen att testa nu när vi skulle ha en höstig sensommarmiddag!

Och det var tur det för den var ju fantastisk.

Dansk äppelkaka

Ingredienser, deg:
5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
100 g smör
1 äggula
0,5 dl kallt vatten

Ingredienser, fyllning:
8-10 äpplen
5 dl vatten
300 g socker
1 vaniljstång
3 kanelstänger

2 msk ströbröd
1 ägg till pensling

Gör så här: Blanda mjöl och salt i en bunke och klicka i smöret i bitar. Häll i äggula och vatten. Nyp och knåda ihop degen men försök att inte arbeta den för mycket. Låt val i kylen minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.

Skala och skär bort kärnhusen på äpplena, skiva i tunna klyftor (se bild nedan).
Koka upp vatten med socker, kanelstänger och en uppskuren vaniljstång. Rör om under uppkokning så sockret smälter. Lägg försiktigt i äppelkyftorna och vänd ner så de kommer i kontakt med sockerlagen. Låt koka under försiktig vändning med slev i 3-4 minuter. Efter halva tiden; ta upp vaniljstången och dra med vasskniv i den öppnade stången så vaniljkornen lossnar och lägg i dem i kastrullen med äpplen och sockerlag och blanda försiktigt. Häll sedan av i stort durkslag och plocka bort vaniljstång och kanelstänger.

Smöra en springform med avtagbar kant. Ta ut degen och dela upp 1/3 och 2/3 för att sen kavla ut delarna. (spara lite deg om du vill göra dekoration på pajen) Lägg den stora degen i formen så att botten och kanterna täcks. Strö över ströbröd i botten vilket gör att vätskan från äpplena sugs upp något och inte fuktar bottendegen för mycket. Lägg försiktigt äppelskivorna. Täck sedan med deglocket och lägg ev på degdekorationer. Nyp ihop kanterna.

Vispa ihop ett ägg med gaffel och pensla på pajen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna och servera antingen lite ljummen eller helt kall med glass, vispgrädde eller crème fraîche.

Vår lille kille älskar att vara med och laga. Hans storasykon kan absolut vara med, storebror är så otroligt intresserad av maträtter och smaker, men att vara med och faktiskt laga är det bara lillkillen som vill.

Den där pallen drar han fram så fort han kliver in i köket. “Jag vill vara med, jag kan själv!” Oftast går det hur bra som helst, vi får världens bästa stund ihop och den stolthet som lyser i hans ögon är ovärderlig. I bland går det lite sämre…

“Tycker det räcker nu” sa han. “Nja, lite till va?” tyckte jag.

Här började han storkna lite. Det där med att slutresultatet låter vänta på sig är inte det bästa en 4-åring vet.

Pajen var klar och dekorationerna kom på fint trots små trubbiga fingrar. “Kan vi äta nu?” frågade han “Nej, den måste gräddas först och sedan är det efterrätten så du får vänta tills i kväll” svarade jag.

“NEEEEEJ!!! Vill äta upp nu!” Inte lätt att vara 4 år… Och inte lätt för mig att hålla mig för fniss då han är världens sötaste med den dramatiska underläppen långt framdagen och liksom pressar fram ett gråt. Mitt lille hjärta, så go han är!

Som varmt, kaneldoftande guld.

Och hur bra är det inte att äta dansk äppelkaka på dansk porslin? Jösses vad jag blev sugen på en resa söderöver nu!

dansk äppelkaka

Comments (2)

  • You are extremely talented. Is there a way to convert to English? I would love to try so many of your recipes! They are beautiful, works of art. Thank you for sharing!

    • Hello Vicki! Thank you so much. I have no possibility to do that but can you use google translate in any way?

      Best regards
      Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.