Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

12 november, 2019

Mjuk pepparkaka är julkakornas drottning

Synen av mjuk pepparkaka är som ett julkort. Kakan så perfekt pepparkaksbrun, toppad med ett tjockt sött snötäcke och röda små lingon som julkulor. Det som dock inte märks här genom skärmen är den helt makalösa doften kakan sprider i hela huset. Så obeskrivligt god och ja, perfekt.

En saftig mjuk pepparkaka är verkligen en perfekt julkaka. Ha på glöggmingel, som julfika eller kanske som kvällsmys på självaste julafton? Passar i alla lägen skulle jag säga och jag har inte heller hört någon säga att den pepparkaksdoftande kakan inte är något för dem.

mjuk pepparkaka

Saftig mjuk pepparkaka

Ingredienser kaka
3 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk kryddnejlikor
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
100 g smör, rumsvarmt
2,5 dl farinsocker
2 ägg
1,5 dl filmjölk

Ingredienser frosting
200 g färskost
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk rårörda lingon

Gör så här: Värm ugnen till 175°C. Om smöret inte är rumsvarmt – ta ut det! Smöra och bröa en bakform, ca 1,5 liter stor.
Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat i en liten skål.
Vispa smör och farinsocker till en sockrig och porös smet med elvisp i en stor degbunke. Knäck i ett ägg i taget och vispa samman. Fortsätt med filmjölken och visp till en jämn smet.
Häll i mjöl- och kryddblandningen, lite i taget till ungefär hälften av blandningen och vispa ihop. Fortsätt hälla i mjölblandningen men vänd nu ner med slickepott istället för elvisp. Häll smeten i bakformen med hjälp av slickepotten.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter. Testa med sticka för att se om den är gräddad hela vägen i mitten. Ta ut och låt svalna på galler.

Häll färskost i en bunke och vispa i florsocker med elvisp, lite i taget. Avsluta med vaniljsocker.

Lägg ett fat på ugnsformen med den svala kakan och vänd på alltihopa och lossa sakta bort formen. Om kakans botten är för toppig kan den skäras bort så kakan står stadigt. Bred försiktigt på frostingen på toppen med slickepott. Garnera med lingon och avsluta att strö florsocker över med finmaskig sil så som en tesil.

mjuk pepparkaka

mjuk pepparkaka

mjuk pepparkaka

Idag hade jag besök av Johanna Hulander som driver Inredningspodden och vi spelade in ett avsnitt. Vad vi pratade om? Julen så klart. Och då behövdes det en riktigt god julkaka och denna mumsade upp.

Tror poddandet gick bra, minns inte exakt vad jag sa men det får jag höra nästa vecka då det ska släppas. Hoppas ni gillar.

Vill du ha tips på fler julbak?
Sega kolasnittar med saffran
Saftigt saffransbröd som tolvhålakaka
Pepparkakssticks med vit choklad
Apelsin- och ingefärskladdkaka

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.