Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

8 december, 2015

Tolvhålakaka – lite mer & snyggare saffransbulle

När jag bakade olika former på lussebullar för ett tag sedan testade jag även att göra en vikning – tolvhålakaka. Tolvhålakaka är alltså benämningen på en sorts flätning av saffransbröd så det är ingen egen typ av kaka fast namnet låter som det. Det blir ett lite större saffransbröd som jag ser att man serverar till flera och delar. Lite mindre än en hel krans men helt klart maffigare än en singelkatt om man säger så. Lite mer, lite snyggare och även saftigt som tusan då mittenbiten är större. All good!

Jag tror jag har hittat en ny favorit. Tolvhålakaka med vikning, eller vävning eller vad man nu kan kalla detta, är så fantastiskt vacker och enkel. Lite får man lyfta och dra men då det är deg vi pratar om så kan man ju hela tiden göra om, om det nu krånglar.

Tolvhålakaka

Tolvhålakaka – flätat saffransbröd

Jaha men hur gör man då? Jo du bakar din saffransdeg på det sätt du vill (mitt recept jag använder mig av är det här nedan) och sedan tar man två degbitar och rulla ut med spretiga fingrar så du får två “ormar” som är ca 75 cm långa. Se till att längderna är ungefär lika tjock hela vägen. Lägg en längd som ett stort S på en bakplåtsklädd plåt. Det ska inte vara riktigt som ett S då ändarna ska gå utanför svängarna, som bilden nedan.
Lägg den andra längden likadant fast på tvärsen. Nu ska då längden vävas in så det blir varannan upp och varannan ned. Se på bilden för stöd.
Sist så viks de utstickande bitarna in, se bild nedan, under den närliggande degbiten. Göm änden så gott det går. Låt jäsa under kökshandduk i ytterligare 40 minuter.

Pensla med ägg, dekorera ev med russin/pärlsocker/mandelflarn/hackade nötter och grädda i ugn enligt ditt degrecept.

Saftigt saffransbröd

Ingredienser
50 g jäst
5 dl mjölk
1 g mald saffran
1,5 dl socker
0,5-0,75 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
900 g (1,4-1,5 l) vetemjöl

ägg till pensling
ev topping

Gör så här: Börja med att ta ut smöret så det blir rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (gärna i hushållsmaskin) och värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av den varma mjölken över jästen och rör så jästen börjar lösas upp. Häll på resten av mjölken. Vispa/rör tills jästen är helt upplöst.
Häll i saffran, socker, salt och rör samman. Häll i lite mjöl, ungefär 1/3 av mängden, och blanda. Klicka i smöret och blanda. Fortsätt med mjölet tills de blivit en fin, glansig, smidig deg.
Täck över degbunken med plastfolie och kökshandduk. Låt jäsa i 1 timma.
Häll ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda ihop degen.

Sätt på ugnen på 220°. Vispa/blanda ihop ett ägg med gaffel och ha en tsk kallt vatten i ägget. (Det är för att behålla jäsningen på bullen när det penslas) Pensla med varsam hand över hela bullen. Avsluta med att dekorera med russin. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler. Ät på studs eller lägg i fryspåsar och frys på en gång för saftiga bullar när det ska bjudas.

Lite trixigt men inte omöjligt och efter att gjort några har du garanterat kläm på det!

Vill du ha mer saffransbak? Då kanske dessa Kolasnittar med saffran kan passa?

Comments (4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.