Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

14 november, 2019

Egen rödkål till julbordet – som det ska smaka

Julen har många dofter men rödkål är den doft som jag ändå tycker dominerar på självaste julaftonskvällen.

Så var det när jag var liten: hela dagen var som ett enda stort mys med pepparkakor, glögg, hyacinter, gran, julkola och levande ljus men sen när det var dags för att ge sig på självaste julbordet var det helt klart den söta, runda doften av rödkål som spreds från köket ut till hela hemmet. När jag nu möts av doften när som helst på året så färdas jag i en tidsmaskin direkt till barndomsköket och ett minne av det där julpirret man hade som barn infinner sig igen. Förstår du vad jag menar?

rödkål

Här om dagen lagade jag mat och gjorde just egen rödkål och då kliver äldste sonen in köket och säger: Mamma, det luktar jul. Jag blev alldeles varm i kroppen. Och det bästa var ju att alla älskade den varma kålen till maten.

Recept på egen rödkål till julbordet

Ingredienser
1 rödkålshuvud
1-2 st äpplen
100 gram smör
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl äppelcidervinäger
0,5 dl vatten
5 st hela kryddnejlikor
1 st lagerblad
salt & färskmalen svartpeppar

Gör så här: Hyvla med osthyvel eller strimla rödkålen med mandolin (ta bort stammen) samt skala och grovriv äpple. Fräs hälften av rödkålen och 50 g smör i en traktörpanna tills det mjuknat något och lägg över i en kastrull. Fräs resten av kålet och smöret och lägg samman i kastrullen.
Lägg i det rivna äpplet, häll i sirap, äppelcidervinäger, vatten samt kryddnejlika och lagerblad. Blanda väl, låt det sjuda i ca 45 min på medelvärme under lock men rör om då och då. Smaka av med salt och färskmalen svartpeppar.

rödkål

Rödkål är som ett konstverk. Så makalöst vackert.

rödkål

Dessa två äpplen är faktiskt de två sista vårt äppelträd gav för i år. Fint att få med dem.

rödkål

Åh, känner du doften??? Så härligt julig!

Fina saker som tillsammans skapar magi.

Rödkål behöver ju inte bara vara på julbordet utan kan ju användas när som och kål är ju nästan alltid i säsong så det är bara att “kåla” på.

rödkål

Hur vackert är det inte???

Rödkål och grönkål på samma tallrik. Älskar att laga med säsongsmat.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.