Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

15 mars, 2020

Egna äggvärmare med broderade mönster

Det blev äggvärmare! Jag sa här om dagen att jag satt igång det första påskpysslet för i år och att det skulle innehålla broderi. Och nu är det klart.

äggvärmare

Att göra egna äggvärmare i tyg har jag velat göra i flera år men inte kommit mig för för än nu. Allt har väl sin tid tänker jag. Tidigare har jag gjort variant i tapetpapper som du kan se HÄR.

Ja som du ser så är det inte broderi enligt det där hederliga sättet kanske men det är broderade mönster så det gills väl ändå? Som bekant gillar jag genvägar och att brodera mönster på det här sättet går ju så klart snabbare än “äkta” broderi.

När jag jobbade i en 6-årsverksamhet fanns det mängder av våffelväv i massa färger. Ni vet det där tyget som är vävt i rutor som man lätt trär broderitrådar genom. Som jag fick barnen att skapa mönster och vackra broderier. Dukar och kuddar på löpande band.

Jag hade tagit med mig kuddar som jag själv gjort i samma ålder och skapade en mall för barnen att se mönstren på, som en mall. Men det finns ju massa varianter att göra. Lägger bilder på min mall med mönster längre ner.

När jag nu ville göra detta igen var det inte helt enkelt att hitta våffelväv. Aidaväv som är den vanliga broderiväven fanns det gott om i hobbybutikerna men ingen fysisk butik hade våffelväv. Fick vända mig till webbutikerna och köpte min väv HÄR. För att äggvärmaren verkligen ska värma ville ha jag ha en fyllning och köpte filtstoppning.

Egna äggvärmare med broderade mönster

Vad som behövs:
Våffelväv
Broderitråd och broderinål
Penna
Sax
Knappnålar
Sprejlim
Sytråd och synål

Gör så här: Måtta och rita upp formen för äggvärmaren du vill ha. Om du vill ha min mall så kan du ladda ner den HÄR. Vik våffelväven dubbelt, nåla fast de båda lagren och klipp ut.

Börja brodera med broderitråd dina önskade mönster men låt 3 “rutrader” vara fria längst ner för att det sedan blir den uppvikta kanten vid öppningen. Starta och avsluta med långa trådar på baksidan som efteråt broderas fast, se bild.

Klipp till bit av filstoppningen, något större än våffelvävens yta. Spreja baksidan av den broderade sidan med sprejlim, gärna permanent, och fäst på filstoppningen. Observera att du måste vara utomhus eller väldigt välventilerat rum när du sprejar med sprejlim. Låt lite tyg stick ut, vik in och fäst på baksidan. Gör samma sak med baksidan av äggvämaren.

Nåla ihop de två sidorna av äggvärmaren med filstoppningen utåt och sy ihop med sytråd och synål.

Vänd ut och in och äggvärmaren är klar.

äggvärmare

Brodera mönster på våffelväv

Här är närbilder på min mall jag gjorde 2004 när jag jobbade i förskoleklass. Så klart finns dt oändligt många fler mönster, varianter och färgkombinationer att göra men kanske detta kan hjälpa att sätta igång? Hoppas det kan inspirera.

När jag nu ser den här vackra gröna väven blir jag sugen på att göra flera äggvärmare i olika färger. Tog vitt för att det skulle bli som ett målat påskägg men visst skulle det vara fint i andra glada färger som gult och rosa?!

Vill du ha mer tips på påskpyssel? Klicka då HÄR så kommer du till min påskpysselkategori.

äggvärmare

Vad kom först? Ägget eller äggvärmaren?

äggvärmare

Comments (4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.