Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

20 oktober, 2017

6 saker att pyssla med i helgen

Fredag! Är du laddad för en härlig hösthelg? Pustar du efter en hård vecka och vill ta det lugnt eller är du supertaggad och vill maximera helgens alla timmar. Kanske nåt av dessa tips kan vara något?

1. Elda bort sommaren och grilla pinnbröd

Nu faller löven ned och marken blir gul, röd, orange och sen tråkigt brun. Dags att kratta för vintern alltså. Har du möjlighet att elda är det ju fantastikt. I vårt område är det vissa veckor man får vår- och höstelda. Vet inte om det gäller både öppen brasa eller även eldtunnor? Hur som – ska det eldas löv, eller bara eldas för det är sådant himla härligt höstmys så är det på sin plats att passa på att göra pinnbröd (2 recept). Det var på Valborg sist så en gång i halvåret är väl rätt?

2. Skogslekar

Är det en sådan helg som den förra med klarblå himmel, träd i brinnande färger och helt vindstilla kommer vi göra om det som vi gjorde då: låååångpromenad i skogen. Min mamma var med och hon är pensionerad lågstadielärare men gissar att det är ett yrke som sitter kvar som en tatuering. Finns alltid något pedagogiskt och lärande i allt. Barnen fick var sin påse och sedan skulle de leta saker som började på olika bokstäver för att sedan sätta samman dem. Min ettagluttare och tvåagluttare var ju helt med på tåget och letade saker på M, S, H mm. Lillkillen letade mest svamp och nypon. O var svårt att finna. Ormbunkar visade sig vara bäst.

3. Mota & bota förkylning

Det snörvlas, hostas och nyses precis överallt. Går liksom inte att värja sig. Måst jobba innerrån och stärka immunförsvaret. Har två rackabajsare till hälsodrinkar som sätter fart och ger vitaminkickar som känns i hela kroppen. Grön hälsodrink och Syrlig blåbärsshot. 

4. Tänka på halloween i tid

Har du barn i förskoleålder eller barn på lågstadiet är den stundande högtiden halloween något du varit varse sedan evigheter gissar jag. Maskerader, discon och bus har planerats av mina tre små ända sedan skolan började i augusti. De är lite som jag; tänker på kalendern utefter högtider, en i taget, och siktet inställt mot nästa festtilfälle hur långt det än må vara dit.

Hur som helst, med barn eller inte – det är en stundande helgdag med alla helgon dagen och den mer kommersiella halloween om två veckor. Ska det fixas maskeradkläder, planeras fest/middag och bunkras godis för sötsuktande monster som kan ringa på dörren? Ska försöka att vara ute i god tid detta året så det inte skapas häxkläder i sista stund inne i MIN garderob och ha torrt godis i skafferiet…

Och vill du ha inspiration till halloweenpyssel så har du ett gäng HÄR.

5. Jazz är hett fast svalt

Kan det vara åldern eller är det ett resultat av den stressiga samtiden? Hemma har vi musiksystem som jag å maken roddar från våra telefoner med appar. Oberoende av varann har vi letat fram spellistor med lugn jazz. Kommer på mig själv med att alltid börja med radio typ P3 eller nysläppt musik på Spotify (för man vill väl hänga med…) men pallar inte! Går in i Spotify och kollar genrer, väljer jazz och slår på Coffee Table Jazz. Och när jag började prata lite lätt med vänner om detta har jag hört flera säga samma sak – soft jazz är grejen.

Det är sånt väsen överallt i dag. Min telefon plingar på olika sätt; mess, messenger, mejl, fb eller notiser, högljudda samtal på gator, t-bana, buss och caféer för även om du är själv kan du ju prata med någon i luren. Men främst kan det vara ett surr i huvudet av saker som ska hinnas med; höstlovslapparna, gympapåsar, fakturor, deadlines, middagsbeslut, renovering mm. För att bara ta ner allt så låter jag jazzen svepa in mig i ett bakgrundsmys och det känns som om jag är med i en Woody Allen-film. Inte så dumt det.

6. Baka

Vill baka. Så länge sedan och lite fastnat i det jag redan gjort för att veta att det blir bra. Tänker sätta mig med några valda bakböcker, slå på måfå och låta slumpen välja. Men först kanske bestämma om det ska vara sötebröd eller smörgåsbröd. Ja… bara där är jag velig. Äsch, det får bli slumpen all the way! Så vad blir mitt tips till dig då: Testa något nytt i bakväg denna helg! Testa upplandskubb, mandelkubb, gifflar eller citronkaka om du aldrig gjort det. Och har du tips till mig tar jag tacksamt emot – skriv i kommentar och länka om du har recept!

Och något som jag personligen ska ägna VÄLDIGT mycket tid åt är att rensa hela vardagsrummet för vi ska slipa golvet. Det blev en brännskada i parketten efter en av filminspelningarna här och då måste allt, hela våningsplanet förutom köket, slipas om. Inte helt enkelt att leva hela familjen i källaren i en vecka för vi kan inte gå en trappa upp för då måste vi gå på golvet som slipas, betsas och lackas. Men det kanske blir supermysig att sova 5 pers på madrasser i källaren… Ja, se vad livet kan ge en äventyr i bland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.