Kan vi inte baka egna ballerinakakor? frågade min 11-åring. Ja men så klart vi kan. ”Hur skulle du vilja göra då?” frågade jag. ”Med English shortbread och chokladkräm borde det bli likt” kontrasterade han. Hur blev han så kunnig??? Man får säga vad man vill om internet och Youtube men jösses vad de snappar upp grejer. Jag har aldrig bakat English shortbread så det var hans idé. Nästan som originalet.
Han bakade allt själv. Jag menar allt!!! Så detta är ett inlägg ihop med min stora lille pöjk. Är det så att jag nu kan luta mig tillbaka och skörda frukten alltså?
Kan vara de sötaste kakorna som jag någonsin sett. Och hur de smakade? UNDERBART!
Och den här Ballerinafyllningen – den kan jag tänka mig slurpa bara som den är lite när som helst kan jag säga!
Baka egna ballerinakakor med ballerinafyllning
Ingredienser
225 g rumsvarmt smör
1,25 dl socker
3,75 dl vetemjöl
1,75 dl maizena
Ballerinafyllning
100 g nutella
100 g mjölkchoklad
Gör så här: Sätt ugnen 175°. Rör om det rumsvarma smöret med sockret i en bakbunke. Blanda mjöl och maizena i en annan skål och rör sedan ner i socker-smörblandningen och knåda ihop till en deg på arbetsbänken.
Kavla ut degen till en 8 mm-1 cm tjock rektangel och stansa ut kakor. För att få den där ballerinakakan används gärna en stansform där en av kakdelarna får ett hål i sig men inget krav. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. English shortbreaad ska vara väldigt ljus men sonen lät dessa gå lite längre. Blir lite kripsigare vilket inte alls var dumt. Smakar gott båda sätt.
Smält mjölkchoklad i vattenbad och blanda sedan i nutella. Rör om väl så det blandas väl och ställ sedan i kylen i 15 minuter för att stelna något.
Bred på ballerinafyllningen på den undre kakan och lägg sedan på den övre. Klara att servera denna njutning!
Killen som inte gör något halvdant. Ska det bakas så är det bra att ha koll på receptet.
Det är så kul att se hur han fixade allt själv. Jag verkligen frågade om jag kunde hjälpa med att lägga upp kakorna på plåtarna men icke. Allt fixade han.
Så ljuvligt att få se hans självförtroende växa i köket.
Och detta!!! Vill ju fylla allt i min väg med denna ljuvliga ballerinafyllning. Pannkaka med denna och jag tror vi har något helt fantastiskt på gång.
Som fina blommor de där med hål i. En pepparkaksform som jag inte använt så mycket. Blev väldigt förtjust i den nu.
Japp, ett enkelt grepp och det blir perfekt.
Stolt bagare. Stolt mamma!
Vill du ha tips på fler kakor att baka?
• Jordnötskakor
• Geishakakor
• Snickerskakor
• Nötkakor
• Chocolate chip cookies
• Syltkakor
• Vaniljdrömmar
• Kolasnittar med citron
Med egen flädersaft och egna ballerinakakor fick vi en riktigt god fika.
Så perfekta! Nu får jag be snällt att han bakar en sats till för dessa försvann alldeles för fort!
Så bra att du låter honom baka själv. Nyttigt för barnen att få känna att de lyckas i sitt arbete.
Hoppas du uppmuntrar honom att fortsätta laga mat och baka. De växer med ansvaret och
tycker det är roligt. Jag tycker att din blogg är trevlig och inspirerande.