Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

9 april, 2015

Chocolate Chip Cookies – kungen av kakor

Ja, nu kanske ni blir lite besvikna av rubriken när det inte är mästerkonditorn Roy Fares himself som står här hemma men det känns om om han var här. Hans fina och inspirerande bakbok “United States Of Cakes” ligger på köksbänken, hans goda Chocolate Chips Coookies har jag precis bakat och så är han på TV i kväll, Femman. Då vi har Telia och de har plockat bort den kanalen (MORR) får jag kolla på webben. Men det passar ju egentligen bra då vi har kalas i kväll och kommer mumsa på kakorna. Det 6-åriga födelsedagsbarnet har svårt att vänta tills efter maten.

Har haft lite dåligt med bakschvung på sista tiden men nu så blir jag verkligen inspirerad. Kanske ska utmana mig själv lite och prova sånt som jag varit för skraj för att prova. Vad kan gå fel? Det blir pannkaka av allt? Jaja, det låter gott det med ju!

Roy Fares Chocolate Chip Cookies

Ingredienser:
2 dl hasselnötter
300 g mörk choklad
230 g rumsvarmt smör
170 g strösocker
120 g farinsocker
330 g vetemjöl
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 ägg

Gör så här: Sätt ugnen på 190 g, varmluft. Häll hasselnötterna i en form och rosta dem i ugnen i ca 8 minuter. Låt nötterna svalna, lägg dem i en ren kökshandduk och skrubba av skalen.
Hacka hasselnötter och hel choklad ganska grovt. Vispa smör, strösocker och farinsocker fluffigt i en bunke. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Rör ner ägget i smörblandningen. Tillsätt de torra ingredienserna och arbeta i hop till en deg. Arbeta in nöt- och chokladhacket.
Dela degen i 30 bitar, rulla bitarna till kulor och lägg glest på 2 plåtar med bakplåtspapper. Platta till kulorna lite och grädda dem mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills kakorna fått fin färg. Låt kakorna svalna en aning och flytta över dem till galler för att svalna helt. Förvara torrt.

Boken  “United States Of Cakes” har vunnit stora fina priser. Det fick jag reda på redan i somas när vi hade fotografering här i trädgården, minns ni? Fotograf Wolfgang Kleinscmidt hade så sent som dan innan vår plåtning fått reda på att Roys och hans bok hade blivit utsedd till världens bästa kokbok i amerikansk mat. Hur galet häftigt som helst.

Nu kommer snart kalasgästerna och vi ska börja vända burgare. Lite av ett USA-tema verkar det som.

Comments (4)

  • Hej Helena!

    Jag heter Fredrik Börjesson och jag jobbar med att besvara blogginlägg m.m i sociala medier som gäller för just Telia.

    Så du vet har vi kommit överens med SBS nu och du skall ha tillgång till att kunna se Roy Fares på kanal 5 igen! 🙂

    Du får jättegärna kontakta oss via chatten, Facebook eller telefon om du inte får in kanalen på din tv-box, så skall vi felsöka detta åt dig så du inte missar ett avsnitt med “Roy Fares himself”.

    Hoppas att kakorna blev lika goda och fina som dom ser ut på bilden! 🙂

    Du får ha en trevlig helg!

    Med vänliga hälsningar

    Fredrik Börjesson
    Telias Digitala Kundtjänst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.