Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

21 oktober, 2019

Nötkakor på ännu en VAB-dag

Visst kan nötkakor göra en lycklig! Det är precis vad vi behövde för att pigga upp oss när det blev ännu en vab-dag. Perfekt att både baka när “jag har inget att göra” är en fras som dyker upp och sedan att mumsa på när det behövs som medicin.

Igår blev det helt plötsligt blev en rejäl febertopp på lillkillen och då jag var ensam med barnen blev de andra två kidnappade här hemma med mig. Tristess är bara förnamnet då. Men det råder ett gott kakbak på såklart. Storebror bakade helt på egen hand (10-åringen är ju helt fenomenal i köket måste jag säga, helt opartisk så klart…) supergoda nötkakor, dvs hasselnötskakor. De blev supergoda och de kan då jag och lillebror mumsa på idag så tack för det!

Nötkakor, goda kakor med hasselnötter

Ingredienser
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
3,5 dl vetemjöl
1,5 dl hasselnötter till degen
0,5 dl hasselnötter till garnering

Gör så här: Vispa smör och socker poröst med elvisp och häll sedan i mjöl. Hacka hasselnötterna ordentligt och vänd i smeten. Arbeta ihop degen med slev eller händerna.

Lägg upp degen på ett lätt mjölat bord och rulla till en ca 20 cm lång jämn korv. Rulla in i plast och låt ligga i kylen i 20 minuter. Sätt ugnen på 200°. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.

Ta ut degen och skär med vasskniv i 20 st skivor/kakor och fördela på plåtarna. Grovhacka hasselnötterna till garnering och fördela över kakorna. grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter Eller tills de fått gyllene färg.

Nötkakor

Ser du den söta servettringen? Jag köpte på loppis ett gäng ringar i både kall och varm metall. Dottern skriv då allas namn och tejpade fast så nu har vi varsin servett att använda gång efter annan. Smart tjej!

Vill du ha fler tips på kakor?
vaniljdrömmar
jordnötskakor
vackraste mördegskakan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.