Att baka kalljästa frukostfrallor har blivit en vana. Vi är nu på Nordkoster och här är öns butik stängd pga corona. Det har gjort att all mathandling och hantering måste planeras in i minsta detalj. Vi bestämde att inte ta med bröd utan satsa på att baka istället. Sätta deg på kvällen för att kalljäsa över natten och baka på morgonen. Sådant man unnar sig på semestern när både tid och ork finns. Samt att frukostarna på somrarna är längre.
Vi har jobbat med samma basrecept men varierat oss varje gång. Det är roligt för då är det nya typer av frukostfrallor varje dag. Alla godare än de andra upplevs det som.
Basrecept på kalljästa frukostfrallor
Ingredienser, 16 st frallor
25 g jäst
5-6 dl vatten
1 msk honung
1 msk salt
10 dl vetemjöl
2 dl valfria blandade torrvaror som chiafrön, vetekross, grahamsmjöl mm
Gör så här: Smula jästen i en stor bakbunke med lock eller kastrull och häll över vatten. Rör ut jästen i vattnet och fortsätt röra i honung och salt.
Häll i de torra ingredienserna lite i taget och rör ordentligt ihop till en smet mellan varven. Degen blir rätt kletig och blöt i slutresultatet.
Sätt på lock och ställ svalt tex på balkong eller källare över natten.
På morgonen: sätt ugnen på 250°. Häll ut degen på mjölad bord/bänk. Häll på mer vetemjöl om det behövs för att forma degen. Dela degen på två och skär till 8 bullar av varje del och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Stänk lite kallt vatten på varje bulle innan gräddning. Ställ plåten i mitten av ugnen och grädda i 12-15 minuter, tills de fått fin gräddad färg. Låt svalna på galler.
Så goda och lyxen att få nybakade kalljästa frukostfrallor varje morgon är något jag gärna vill fortsätta med in i hösten.
Sugen på fler brödrecept?
• Gifflar med vallmofrö
• Scones med grahamsmjöl och yoghurt
• Baka bröd i kruka
• Baka eget korvbröd
• Upplandskubb
Hälften av mina kalljästa frukostfrallor har gått åt till frukost och resten har vi haft som picknicksmackor. Mycket bra nyttjande av bak måste jag säga.
Många goda recept, särskilt min barndoms upplandskubb! ?