Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

8 september, 2020

Soltorka tomater hemma själv – på riktigt

Att soltorka tomater hemma är något jag velat testa ändå sedan jag såg massa plåtar i solen vid Medelhavet på en semester. Att ugnsrostade hela tomater på plåt med vitlök och olivolja är bland de godaste tillbehören jag vet och att torka dem i ugn är säkert ett enklare sätt men när solen gassade fint för några veckor sedan ville jag testa.

Sedan några veckor finns det så många härliga svenska körsbärstomater i matbutikerna och på grönsaksstånd och våra barn äter dem som godis. Och när barnen suktar efter grönsaker så är vi snabba på att verkligen stryka medhårs. På vårt köksbord står ständigt nu ett stort fat med dessa röda praliner.

Soltorka tomater hemma

Men nu tillbaka till några veckor sedan – när jag vill Soltorka tomater hemma. Utan att ha googlat eller kollat nåt recept gick jag bara på min minnesbild från Medelhavet: halverade körsbärstomater med fruktköttet uppåt utspridda på en plåt och sedan placerade i gassande sol. Det var väl inte krångligare än så?

Nej, det var precis så enkelt. Bara att det tog några dagar och att jag satte över ett nät för att hålla flugor borta.

soltorka tomater

Så vackra de är, olika färger och i olika former.

soltorka tomater

Först satte jag plåten på kökstrappan för att sedan följa solen till andra sidan huset och bordet på altanen där. Maximera soltimmarna.

Lät plåten står ute på altanen över nätterna med mitt flugskydd (du minns det var från HÄR) och tre dagar senare var alla tomater helt torkade.

soltorka tomater

Å så små de blev! Som russin. Och roligt att jag just nämner russin för tomaterna blev supersöta. Som russin faktiskt. Det var jag inte beredd på. Var övertygad om att smaken skulle identifieras men inte så mycket.

Och nu du som tänker att jag gör mycket väsen för en enkel sak att göra i ugn; absolut! Men jag bara älskar att testa saker och jag är övertygad om att göra likadant i ugn på lågtemperaturminnens, lätt öppen ugn, med en träslev i öppningen tex, går det att göra exakt samma. Men här har jag jobbat med solen vilket inte är så ofta. Det är coolt!

Ungefär som att man kan lufttorka äpplen som du kan läsa HÄR eller göra i ugn.

soltorka tomater

Samma kväll gjorde jag en galet goda pasta, återkommer med den inom kort, och toppade med dessa små juveler. Perfekt att ha de lite söta, välsmakande tomaterna på den salta pastan.

Nu vet jag vad jag ska göra massor av nästa sommar. Vill fylla hela glasburkar sommarsol.

Comments (1)

  • Varför inte en tork i flera våningar bak glas-fönsterbågar-rest mot en södervägg ? EN plåt räcker inte långt om du har ett växthus. Vi har en lång solfattig vinter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.