Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

25 september, 2023

Varm potatissallad – som i Tyskland på oktoberfest

En varm potatissallad med syrlig dressing är det perfekta tillbehöret vid en oktoberfest. Oavsett vad du serverar till, tycker i alla fall jag, så passar det med en vinägerdressad  varm potatissallad.

Är du bekant med oktoberfest? Om inte får du plugga på HÄR. Snabbt förklarat så är det en ölfestival i slutet av september till början av oktober men till all dryck så är det ju mat. Och det är god rejäl tysk mat, bland annat en vinägersyrlig och varm potatissallad.

Varm potatissallad från Tyskland

Ingredienser:
1 kg fast potatis
1 gul lök
1 1/2 msk kalvfond
1 1/2 dl vatten
3/4 vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 msk rapsolja
1 tsk socker
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl hackad persilja

Gör så här: Koka potatisen med skal i lättsaltat vatten. Hacka löken och stek mjuk med lite rapsolja i en traktröpanna. Blanda kalvfond med vatten i en skål och häll i pannan med löken. Fortsätt med vinäger, senap, olja, socker, salt och peppar, rör runt. Låt sjuda nån minut och dra bort från spisen.

Hacka persilja och skala den kokta potatisen. Dela potatisen i kuber och lägg i en skål. Häll över dressingen och persiljan. Blanda försiktigt. 

Låt stå minst 15 minuter så dressingen sugs upp av potatisen. Servera potatissalladen ljummen med nystekt schnitzel och tillbehör. Låt oktoberfesten börja!

Låt potatissalladen stå och dra åt sig all dressing. Den kan förs te sig väldigt blaskig och ligga i blöt men potatisen verkligen älskar sin dressing och drar åt sig den. Det gör att denna potatissallad blir väldigt krämig och smakrik.

Nu var denna som sagt för att passa en tysk måltid jag tänker på en oktoberfest men potatissaladen kan mycket väl serveras till mycket annat. Det jag först får upp i huvudet är en riktigt fin bit vit fisk som torsk eller marulk. Ja det hade passat riktigt bra – får bli en testomgång på det.

Och för dig som gillar min oktoberfest-inspirerade dukning så kan du få ladda ner mina prints jag gjort HÄR.

Comments (4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.