Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 januari, 2016

Koka egen buljong verkar vara min grej

Nytt år och nya trender, kanske även nyårslöften. Jag har hört ordet buljong tillräckligt många gånger nu för att bli nyfiken. Dels för att buljong sägs vara det nya heta (i dubbel bemärkelse) och för att jag alltid älskat buljong. Och sen, vem vill inte vara så där urban som dom i NewYork och gå runt med en het mugg på stan.

När jag var i Norge för att åka längdskidor för en herrans massa år sedan så fick man göra sin egna lunchpicknick vid frukosten, sk olepack. Till smörgåsarna fick vi välja varma drycker att få med i termos. En dryck var buljong. Det var för mig något helt nytt att ha som dryck och värt att testa. Om jag gillade det? Jag älskade det. Djup, kraftig, energigivande och supergod oxbuljong var perfekt att dricka i det kalla längdspåret.

Men buljong är ju då inte bara gott utan ska även ha mängder av goda egenskaper, tex ge bättre sömn, starka ben med mjuka leder, mineralrikt och bra för matsmältningen i tarmen. Och då en dryck som kan drickas till flera måltider och som mellanmål.

Ska erkänna att jag aldrig kokat min egna buljong då jag tyckt färdiga tärningar och fonder varit fullt godkända. Nu var jag dock ruggigt taggad att starta upp mitt egna långkok. Att koka egen buljong ska då inte vara så krångligt om man bortser från att det tar sin lilla tid. Allt man behöver göra är i princip att koka upp vatten, lägga i ben, tex kalv, lamm eller nöt – med eller utan märg, tillsammans med grönsaker och valfria kryddor, smaksättningar. Hört att gurkmeja, vitlökspuré eller ingefära mm ska vara toppen. Tycke och smak alltså.

Tips är att hälla upp i plastbunkar och frysa. Märk på bunken hur mycket som är i så du har passande mängd redo till tex brunsåsen du ska laga eller drickbuljongen.

Recept på buljong, basrecept

Ingredienser:
ca 1 kg ben
ca 2 l vatten. Det ska vara vatten så det täcker benen i kastrullen
2-3 st morötter, beroende på storlek
1 gullök
15-20 cm av 1 purjolök
1 st lagerblad
10 st vitpepparkorn
1-3 msk flingsalt

Gör så här: Skölj benen i kallt vatten. Koka upp vatten i kastrullen, lägg i benen (fyll på med ev mer vatten). Häll bort vattnet och fyll på med nytt, lika mycket och salta efter smak och vattenmängd.(varför man byter vatten är för att buljongen då blir klarare, mindre grumlig.) Lägg i lagerblad och vitpepparkorn. Buljongen kan behövas skummas efter att den kokat upp, dvs ta bort skum på ytan med en hålslev.
Koka benen i ca 4-6 timmar. Skala och hacka grönsakerna i grova bitar och lägg sedan ner i buljongen tillsammans med benen för att koka ytterligare 1 timme. Sila sedan bort ben, grönsaker och kryddor och kvar finns din egna härlig buljong! Låt svalna innan den hälls upp i frysboxar.

Idag valde jag att dricka buljongen som frukost. Nytt år, nya vanor som sagt. Eller i alla fall prova på nya vanor.

Och ni som undrar var de tre små barnen är i denna bild kan jag säga att de fått tomtegröt, njuter av diverse skärmar och låter mamma få 12 minuter i lugn och ro…

______________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.