Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

25 november, 2022

Gott till glögg – fyllda endiver

Något som är gott till glögg är krispiga endiver fyllda med mögelost, vinägrett och valnötter. Eller så här – detta är en liten snitt eller tilltugg som jag gör och serverar hela året. Till sommardrinken barfota i trädgården går lika bra som vid brasan och varm glögg.

Att mögelost går bra ihop med glögg vet vi men istället för en söt pepparkaka kommer här en liten tvist, med endiv. Nu på söndag är det första advent och det kan vara den första glöggdagen för mig. Och dessa fyllda endiver ska nog få ackompanjera både dryck och min adventslista. Åh myset!

Endivbåtar med gorgonzola & dressing 

8 endivblad
80 g mogen gorgonzola, eller annan ädelost
0,5 dl valnötter
Fransk dressing

Gör så här: Skär av några cm av botten på den hela endiven och sära försiktigt på bladen. Skölj i vatten, rinn av och lägg på fat. Dela gorgonzolan i bitar och fördela i endivbladen. Dela valnötterna i mindre bitar och strössla över. Ringla sist dressingen över, snåla inte. Redo att servera 

 

Klassisk fransk dressing 

Ingredienser: 
3 msk Dijonsenap
3 msk vitvins vinäger
6 msk fin olivolja
2 nypor flingsalt
1 krm färskmalen svartpeppar

Gör så här: I med alla ingredienser i en bunke och vispa jämn. Häll gärna över i en dressingflaska som går att skaka innan servering.  

Och vill du ha en dundergod glögg att göra själv? Ja då ska du klicka dig vidare HIT.

Minns du mitt tips för glöggmuggar? Annars får du titta HÄR.

Det var när vi var i Paris och åt som jag beställde en sallad till förrätt som jag blev inspirerad till denna lilla snitt. Då kom det in ett fat med skuren endiv, stressad gorgonzola över samt ringlad vinägrett. Jag tänkte att då endiven är som en liten båt och är lätt att äta som snitt med det skulle man ju kunna ha ost och dressing i. Och för att få lite med brunch adderade jag på en valnöt. I sin enkelhet alldeles perfekt.

Fler förslag på gott till glögg:

Ädelost- och kavringsbakelser
Katrinplommon och salt korv
Italiensk antipasti – jo faktiskt
Ugnsbakad vinmarinerad Mont d’Or
Tre olika goda julmackor
Pepparkakstaco med kladdkaka och apelsin
Mjuk pepparkaka med generöst täcke av frosting
Saffransdoftande Madeleinekakor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.