Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

1 november, 2020

Torka apelsiner & gör en vacker krans

Jag ville torka apelsiner och göra något vackert och beständigt av dem. Det blev en krans. En superduper enkel krans som blev, enligt mig i alla fall, väldigt vacker och kommer få vara framme hela vägen till julgransplundringen. Jo, i dag är det faktiskt första november och då får man börja julpyssla. Nu kan jag ju tycka att det är skillnad på julpyssel och julpyssel. Att torka apelsiner tycker jag mer kan klassas som vinterpyssel.

Det finns två saker jag älskar  (jo, det är fler så klart men…) och det är jul och genvägar. Jag älskar allt med julen, vilket du nog vet om du följt mig länge, och julpyssel är bland de bästa sakerna. Sedan har vi då genvägar – för jag bara avskyr när saker är krångliga eller tar lång tid. Vem orkar hålla på och trixa egentligen, fort ska det gå!. Men för den sakens skull får det inte bli hafsigt eller alla på kvaliteten.

Jag tycker att den här julkransen där jag också fick torka apelsiner enkelt och smidigt fyllde kraven helt klart.

torka apelsiner

Vi var hos vänner på middag i våras och i välkomstdrinken hade de torkade apelsiner istället för skivad färsk apelsin. Jag hade liksom aldrig tänkt på att man ju faktiskt kan ANVÄNDA de torkade apelsinerna på riktigt faktiskt. För ig har de alltid varit kopplade till pynt i jultid. Det var supergoda drinkar med en väldigt fin smak av apelsin. Och snyggt blev det också.

Har du testat att torka apelsiner? Om inte kommer här en beskrivning samt steg-för-steg på min apelsinkrans.

Torka apelsiner & gör en vacker krans

Vad som behövs:
Apelsiner
Metallring el likn.
Limpistol
Sidenband

Gör så här: Värm upp ugnen till 90°C. Skär tunna skivor av apelsin och lägg på ugnsgaller.
ställ in i ugnen och låt torka i 4 timmar. Under den sista och 5.e timman öppnar du ugnsluckan och håller den på glänt. Jag använde en träslev som stopper.

Viktigt att apelsinskivorna torkar helt och inte är blöta och klibbiga men var vaksam på att de inte bränns och blir bruna. Tider kan skifta från ugn till ugn.

Låt skivorna svalna och sätt igång limpistolen. Lägg ut skivorna på metallringen så du vet hur många skivor som behövs. Måtta så det finns ett utrymme för sidenband längst upp. Limma en apelsinskiva i taget, på ringen och på den underliggande skivan.

Klipp till en bit sidenband och gör en rosett, knyt så den håller sig. Lägg det kvarvarande sidenbandet under den tomma utan och limma fast det och vik över bandet. Limma på rosetten. Knyt ihop de två ändarna av det långa sidenbandet och häng upp kransen.

torka apelsiner

Är du sugen på tips på fler kransar? Kanske någon av dessa:
Krans av en gammal pocketbok
Krans av gamla värmeljuskoppar
Delikat krans av cypress
Krans som ljuslykta med stålgalge & eukalyptus
Stilig krans av lingonris

Nu hänger den fina och färgglada kransen i matsalen och väntar på julen. Detta får mig att vilja pyssla mer med apelsiner och göra nejlikeapelsiner. Det var rätt längesedan.

Comments (3)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.