Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

1 januari, 2019

Vårt nyår som blev ett helt annat än vanligt

Gott nytt år! Hoppas du fick en fin nyårsafton igår och att nu det nya året startat på bästa sätt.

Här hemma går vi fortfarande runt i pyjamas för det är helt enligt vår nyårsdags-tradition sedan 10 år faktiskt. Inte göra ett jota, bara äta god brunch, slappa framför tv.n och framförallt inte byta om. Imorgon däremot – då blir det nya friska tag med utflykt. En dag får man lov att vara riktigt slö och det är idag!

Men först tänkte jag få ner vår nyårsafton som var. Den är nämligen en helt ny typ av nyårsafton. Inte haft en sådan på säkert 23-24 år skulle jag tro. Det blev nämligen ett nyår hemma med endast den lilla familjen och ingen stor fest som varit det brukliga i alla år.

När december kom och julfirandet var i planering så börjar man ju efter ett tag även tänka på veckan efter jul, på nyår. Både jag och maken kände oss rätt möra efter en seg och väldigt sjuklig höst så att först ha 18 pers på jul och sedan fest igen var inte alls vad vi ville. En kväll där vi med barnen lagar gott, njuter av riktigt lyxig mat, umgås i lugn och ro för att sedan fira in det nya året med bara oss fem låg överst på önskelistan. Så fick det bli.

Men för det behöver man ju inte talla på dekorationerna och traditionerna, eller hur?! Jag gick loss och gjorde en dukning som blev “man tager vad man haver”. Jag återkommer med ingående beskrivning av dukningen i nästa inlägg.

Ett nyårsfirande hemma med oss

För att det skulle bli en kväll som inte var som andra kvällar klädde vi upp oss lite och barnen fick verkligen vara med och laga maten.

Inget det de har något emot. Lillkillen drar alltid fram pallen så fort han kan för att vara med. Han kan bli skitsur om han inte får knäcka ägg, skiva gurka eller vad det nu han vill göra. Men det är väl så man lär sig; att just vara med.

Barnen älskar laxsushi så vi gjorde en tartar på lax, tonfisk med en soyamarinad. Lite mer kryddad för de vuxna dock.

Men är det kalas så ska det vara snittar först. Helst då löjrom på kex med smetana och finhackad rödlök. Är väl ändå den bästa partymaten??? Sedan hade vi en anklever i kylen så den med päron och cornichon på bröd också.

Mumsfillibaba för alla!

Jag hade en idé som dottern fick göra ut; sätta tejp på snörena till partypoppers med namn på som bordsplacering. Festligt och enkelt.

Allt blir roligare när det serveras på annorlunda sätt. Som då i stora musselskal. Dessa har jag dels fått min mammas gamla och hittat på loppisar. Tips till sommarens loppisvändor!

Lax- och tonfisktartar med asiatisk marinad samt en halv hummerstjärt. Så mycket nyårsmat som både vuxna och barn gillar.

Dags för akt två. Huvudrätten skulle tillagas. Då fick jag den smarta idéen att ta fram tutor jag har i mitt kalasförråd. Ångrade mig snabbt. Det har tutats hej vilt sedan dess här…

Vildand, hasselbackspotatis, kantarellsås och haricots verts. Upplagt av barnen.

Sedan startade vi det som blev kvällens grej, helt klart. Massa tomtebloss!!! Glömt bort hur kul man kan ha med tomtebloss. Speciellt om man har en kamera som kan ta bilder på när man ritar med dem. Ska bespara bloggen alla femtielva bilder jag tog…

Inga kalas utan tomtebloss. Och jag har många för vi hade det på vårt bröllop, nio år sedan, och då köpte jag o min mamma upp hela stans förråd tror jag, ha ha!

Vilken efterrätt är festlig och älskas av alla? Ja, det finns så klart hur många som helst på den frågan men en av dem är i alla fall crème brulée. Och gissa om kidsen tycket det var kul att få bränna sin mat. Lite läskigt men så koncentrerade de var!

Slurp och så var det slut.

Ett vanligt nyår är det ju så att efterrätten får man ta efter tolvslaget för med massa gäster blir det en mer utdragen kväll. Att äta med barn går alltid fortare. Jaha, här satt vi nu, mätta och glada och klockan var ju bara halv tio. Inte det vanliga nyårsfirandet direkt.

Jag kom på ett vi skulle ha en musiktävling. Satte på listan “Årets låtar 2018” på Spotify och så skulle vi då skriva ner titel och artist. Oh My God vad dålig jag var!!! Alltså!!! Antingen lyssnar jag inte musikradio längre, eller så har jag tappat det helt. Eller kan det vara så att jag inte har samma musikstil som den vanlige Spotifylyssnaren? Kan ju bara konstatera att musikåret 2018 inte satt några djupare spår i mig…

När klockan närmade sig midnatt fyllde vi en korg med glas och champis för vuxna och barn för att ge oss ut i backen och kolla på fyrverkerierna. Barnen var otåliga och kunde inte vänta till tolvslaget så de ville bränna av fyrverkerierna på en gång. Vi vuxna var väl inte helt pigga på att vänta heller så de brändes av och vi vände hem igen för att sedan stå i dotterns rum som har bäst utsikt och där möta det nya året med picknickkorgen på golvet. Annorlunda må jag säga men ack så mysigt.

Nyårsdagen

Lite piggare än andra nyårsdagar vaknade vi efter lång sovmorgon. Och som jag berättade i början så är då traditionen att inte göra ett smack idag. Förutom att bulla upp en gudomlig brunch. Sagt och gjort, jag och dottern som var först uppe satte igång. Här skulle det kickas ägg till både pannkakor och äggröra. Mina 21 bästa brunchtips kan du se HÄR.

Och så har dagen förlöpt. Filmer har avlöst varann och jag har fått bestämma film för ikväll; Ditt Dancing. Tror banne mig inte året kunde börja på bättre sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.