Klart jag ska göra ett julbröd av focaccia då jag ju gjorde ett till midsommar och kräftskivan. Får bli ett per säsong alltså. Men då det är ett bröd som dels är gott och passar till exakt alla måltider och säsonger och sedan riktigt tacksamt att skapa fina dekorationer på så bjuder brödet ju in till det.
Om jag får rekommendera skulle jag servera detta julbröd av focaccia till en varm soppa vid adventsmys eller glöggmingel. Finns väl inget härligare än att doppa bröd va? Barnen är väldigt glada i soppa här hemma och varje droppe äts upp om de har gött bröd att surpla upp allt med.
Och nu kan ju inte du känna doften här genom skärmen men du får lita på mig när jag säger att doften av rosmarin här var helt magisk.
Focaccia med julkrans
Ingredienser:
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
0,5 dl olivolja
2 msk flytande honung
1 msk flingsalt
550 g vetemjöl special
Kvistar av färsk rosmarin
Små runda körsbärstomater
Olivolja och flingsalt
Gör så här: Smula jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten och vispa tills jästen lösts upp. Fortsätt med olivolja, honung och flingsalt.
Byt till slev och vänd ner mjölet. Knåda ihop med händerna till en deg och låt jäsa under duk i 30 minuter. Häll olivolja i en ugnsplåt med hög kant, ca 40X32, och strö över flingsalt.
Ta ut degen på ett mjölat bord och knåda ihop degen. Tryck sedan ut degen något och för över den till plåten. Tryck nu ut den helt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk och sätt på ugnen till 220°C.
Stick ner fingrarna i degen och nagga över hela ytan. Knipsa långa kvistar av färsk rosmarin och lägg som en cirkel i mitten av brödet. Placera ut körsbärstomater. Knipsa småkvistar av rosmarin och fyll på så det blir som en julkrans. Tryck ned ändarna av kvistarna något så de inte lyfter från brödet vid gräddning.
Avsluta med att ringla över olivolja och strö över flingsalt. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter, tills brödet fått fin färg.
Om du vill kan du även addera på dekorationer som inte tål ugnsvärme så bra efteråt.
Om du vill ha fler tips på matbröd till jul så kan jag tipsa om mina recept på vörtbröd och julknäcke HÄR.
fin artikel. bra jobbat