Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

29 augusti, 2020

Focaccia med “kräftor” av tomat & paprika till kräftskivan

Hej lördag och hej kräftkalas! I kväll blir det knytis-kräftis hos kära vänner och jag vill ha med mig ett bröd. Haft en idé ända sedan jag gjorde en focaccia till midsommar med en blomsterkrans som skulle passa till en kräftskiva och nu blev det av. Bakade, eller pysselbakade som jag kallar det, igår kväll.

Ja, det är alltså ett vanlig focacciabröd med små kräftor gjorda av tomater och röd paprika. Och de blev ju så söta, så söta de där små, eller hur?

Breadart, focaccia med “kräftor” av tomat & paprika

Ingredienser:
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
0,5 dl olivolja
2 msk flytande honung
1 msk flingsalt
550 g vetemjöl special
Tomater i olika storlek
Röd paprika
Pepparkorn

Gör så här: Smula jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten och vispa tills jästen lösts upp. Fortsätt med olivolja, honung och flingsalt.
Byt till slev och vänd ner mjölet. Knåda ihop med händerna till en deg och låt jäsa under duk i 30 minuter. Häll olivolja i en ugnsplåt och strö över flingsalt.

Ta ut degen på ett mjölat bord och knåda ihop degen. Tryck sedan ut degen något och för över den till plåten. Tryck nu ut den helt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk och sätt på ugnen på 220°.

Skär en stor oval tomat på längden till kräfthuvud och två mindre ovala tomater till klor. Skär strimlor av olika storlek av röd paprika för “tummar”, stjärt och armar.

Stick ner fingrarna i degen och nagga över hela ytan. Dekorera med grönsakerna till kräftor och lägg till pepparkorn som ögon. Avslutat med att ringla över olivolja, strössla över flingsalt och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter, tills brödet fått fin färg.

Jag valde att bara göra två kräftor men det går ju så klart att göra hur många man vill. Kanske addera på färska kryddor som sjögräs? Bara att vara sin egna konstnär.

Det gick åt förvånansvärt lite grönsaker. Jag hade köpt massa tomater och paprika men det var ju bara tre tomater och några centimeter paprika som gick åt.

I de tomma fälten stack jag ner stora krondills-kronor i det färdiga brödet vilket blev himla effektfullt och vackert. Och sedan så doftar ju krondillen magiskt gott.

De små pepparkornen som ögon gjorde världens skillnad. De gör kräftorna så söta. Tänk att så små detaljer verkligen gör stor effekt.

Har du koll på trenden med breadart just nu? Kolla på Pinterest eller googla och du kommer bli superinspirerad. Så mycket roliga och vackra bröd att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.