Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

9 december, 2020

Min kanske ovanliga julkombination

Vi har alla några knasiga kombinationer vi gillar. Många höjde på ögonbrynen när folk pratade om ostbågar med choklad men sen kom chipsföretagen och gjorde det till försäljning och det blev succé.

Vad har du för roliga kombinationer? Jag hade en klasskompis som älskade ketchup på vaniljglass. Inget jag ens vill testa…

Min julkombination jag alltid måste ha någongång i december om det inte blir på julbordet är salta, rökta korvar med katrinplommon. Har du testat?

På julbordet på julafton hemma när jag var barn fanns det alltid en skål med katrinplommon och en skål med äppelmos. För mig var det självklart att det ska vara med på julbordet men när jag senare växte upp och pratade om just dessa två söta tillbehör var det ingen som var med mig. “Äppelmos till skinkan på julafton? När det går inte!” Roligt hur det där är.

En vän från Småland måste har kroppkakor på sitt julbord tex. Det har aldrig varit med på mitt. Älskar hur man kan skapa sina egna mattraditioner från region till familj.

Men tillbaka till min kombination. Att sött och salt fungerar ihop är väl ingen överraskning så detta är ett praktexempel på detta. Som sagt har det varit med på julbordet men nu tänker jag att jag vill plocka ut det. Som en liten snitt på tex ett glöggmingel, glöggmys, adventsfika.

Fler tips på snittar, plockmat och annat gott till glöggen? Kanske

• Kavring med ädelost och äpple
• Hårt tunnbröd med getost, hjortron och pinjenötter
• Katrinplommon och bacon
• Minipajer av smördeg fyllda med spenat
• Crustader fyllda med skagenröra, toppad med färska räkor och dillkvist
• Hårt tunnbröd med chèvre, hjortronsylt och rostade pinjenötter
• Rullar av tunnbröd fyllda med färskost, kallröktlax och färsk bladspenat
• Ugnsgratinerad brie på knäcke toppad med hasselnötter och färskt fikon

På jul av har vi alltid många olika storters rökta korvar. Mer eller mindre salta, med vitlök eller kryddor. Så kul att få till olika smaker fast med samma bas – korv och katrinplommon.

Så om du inte testat detta så vill jag uppmuntra. Det blir så gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.