Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

11 december, 2020

Så skapar du ett härligt gottabord till jul

Gottabord till jul! Ja, julbord i alla ära men visst är det härligt med ett maffigt bord fyllt av julgodis också? Jag hade ett jobbuppdrag där jag fick skapa ett riktigt juligt godisbord och det var ju som en dröm som blev sann.

Nu tänkte jag prata, tipsa och visa om HUR du kan skapa ett härligt bord och buffé för godsibordet. Sen är det fritt fram för dig att fylla skålarna med vad du vill. Kanske världens godaste chokladkola, skumtomtefudge och knäck?

Om man börjar med definitionen av en buffé så är det att det ska vara flertalet saker att välja på och att man får blocka själv. Så steg ett är alltså att ta fram alla dina vackraste skålar och fat du har. Dock inte de där stora sallads- eller chipsskålarna. Det ska kännas lite exklusivt så gärna små skålar.

Om du tänker på detta bord som ett klassfoto så kanske du förstår vad jag menar när jag säger att det ska vara ett bord i olika nivåer. Det är då det blir som alla bäst. Både vid första anblick, att det ser riktigt inbjudande ut, men även för dig och dina gäster att enkelt kunna plocka från.

Utöver godis så är julens blommor och gröna fint att få med. Jag har en slinga av konstgjort granris. Ja jo  jag har helt klart blivit en sån jag inte trodde – att tycka det är helt okej med konstgjorda växter vid jul. Men hyacinter och amaryllis – det vill jag ju ändå ha friska. Doften av hyacint vill jag inte vara utan!

För den där exklusiva känslan, även om det inte är de dyraste pralinerna, så är små tänger, eller skedar bra att ha när det inte är inslagna godisar.

Dessutom en mycket bra sak för hygienen, något vi detta år lärt oss allt om.

För att få nivåer i tre steg behövs det något som höjer bordsytan.

Längst fram står fat och låga skålar, sedan skålar på fot och längst bak skålar på fot men på en träbalk. Ja, jag lånade balken från den kryddhylla jag gjorde, se HÄR.

Och vid en buffé ska det finnas tallrikar redo för gästen att ta och fylla. Här vill jag ju slå ett slag för de loppisfyndade jultallrikarna. Ja, när jag tänker på det så är alla mina fat och skålar här på bilderna antingen loppisfynd eller ärvda från barndomshemmet.

Det är helt upp till dig med vad du fyller dina fat och skålar med men för att få den där allra härligaste känslan så skulle jag tipsa om att ha lite av allt, i olika smaker och strukturer. Ja, du vet ju hur man vill ha en riktigt god godispåse – lite av allt.

Och vad kan vara bättre dekoration vid ett godisbord om inte pynt av godis? Du ser hur jag gjort girlangrosetterna HÄR.

Comments (2)

  • Alltså jag smäller av vilket bord! Som sann godisgris tycker jag det är av största vikt att få med både är gott och vackert! Så makalöst bra du lyckades med det – tack för inspiration.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.