Fyllda ägghalvor har kommit in i mitt liv väldigt sent. Jag blev väldigt överraskad när jag förstod att fyllda ägghalvor är som skinka, köttbullar och prinskorv på julen – att de bara måste var med
Kan vara så att ägg har vi ätit så mycket av på andra sätt; hederliga kokta, äggröra med tryffel, i anjovisrullen, i gubbröran mm, så att ägghalvan slunkit under radarn. Men sedan en tid tillbaka är den självklart med.
Det som jag gillar, utöver att äta dem, är att göra dem. För det är ju oändliga variationer som man kan göra för att få till en god ägghalva. Denna tog jag genvägen med. Ja, för du vet ju hur jag älskar genvägar. Jag smaksatte helt sonika med fond. Pang tjong och det var klart.
Fyllda ägghalvor – ett måste till påsk
Ingredienser
4 hårdkokta ägg
0,5 dl majonnäs
1 tsk fond, gärna smaksatt
Gör så här: Hårdkoka äggen enligt vad din spis ger för bäst resultat. Min spis säger 9 minuter. Skölj äggen i kallt vatten och knäck skalen så de spricker. Lägg i kastrullen med kallt vatten någon minut. Nu sipprar vatten in mellan ägg och skal vilket gör att det blir lättare att skala äggen.
Skala och dela äggen på längden. Gröp ur äggulorna och lägg i en skål tillsammans med majonnäs och fond, jag hade en med brynt schalottenlök. Blanda väl så att gulorna blir helt krämiga. Smaka av. Behövs mer smak, ha i mer fond.
Fördela röran i äggvitorna och garnera med valfritt garnityr. Något grönt så som dill, salladslök eller gräslök är att rekommendera.
Nu har jag en fråga: Vad fyller du dina ägghalvor med? Känns som om det skulle kunna vara ika många olika fyllningsvarianter som det finns familjer i det här landet.
Vill du ha tips på mer påskmat?
• Anjovisrulle – krämig och matig
• Pannkakstårta med kallrökt lax
• Gubbröra – alltid rätt rätt
• Vackert rosa, inlagda ägg
• Fräsch sillsallad med äpple, selleri och kapris
• Skotska ägg
• Rödbetsgravad lax – god och gudomligt vacker
• Lammwallenbergare med mos och ärtor