Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

12 juni, 2021

Snabbaste tårtan! Genvägstårtan på 10 minuter

Igår var de skolavslutning och det firades med tårta i trädgården. Tänk ändå vad ett år gått fort. Samtidigt som just detta år gått extremt långsamt. Hemmajobb, hemmaliv och hemma-oliv eller vad man ska säga. Ett isolerat liv är inget jag önskar få tillbaka. Med en spruta i armen och en värld som vaccinerar sig så ska det nog bli fler träffar med kära vänner och främlingar framöver.

Hur som helst, skolavslutningen skulle firas och det med tårta i trädgården ihop med mormor. Nu är jag inne i min julbok och även andra “vanliga” jobb så jag har inte direkt en massa fritid över till att baka så då tog jag till min genvägstårta. ja du vet, den där genvägen man tar med halvfabrikat. Jag är absolut inte främmande för halvfabrikat så länge det är av bra kvalitet och faktiskt hjälper mig i vardagen. Och detta är en.

Färdig marängbotten, färdig lemoncurd i burk och grädde. Allt du behöver. Och okej då, lite härliga frukter och bär på toppen.

Genvägstårtan

Vispar 5 dl grädde i en bunke. I en annan bunke klickar jag i en burk lemoncurd och blandar den samman med 1 dl fluffig vispad grädde. Lägger ett lager köpemaräng på ett tårtfat och brer på ett generöst lager grädd-lemoncurd på samt ett täcke av grädde. Två lika lager till avslutar med massa grädde på topp. Sedan huller om buller av jordgubbar, bigarråer och aprikoser för det var det som fanns i bitiken. Klart att servera.

Jag har fler genvägstårtor om du minns. Denna är en riktig vinnare i alla lägen också.

Det viktiga här är att just frukten och bären hamnar huller om buller. Ska vara så där slarvigt och generöst man vill ha det.

Sugen på att baka “riktiga” bakverk för sommaren?

1. Jordgubbstårta med vaniljkräm & rabarberkompott
2. Jordgubbstårta med lemon curd
3. Pinoccihotårta
4. Knäckig rabarberpaj med toscatäcke
5. Små marängbottnar till pavlova-bakelser 
6. Smördegsbakelse med sommarbär och vaniljkräm
7. Havreflarnsbakelse med hallon, glass och grädde

Ha nu en fin lördag. Här hemma ska det göras sillsallader och matjessilltallrikar för fotograferingar för julboken. Galet i juni men så är det. Kan ju också tänka att det är midsommar, ha ha. Underbart!

Comments (2)

 • Hej:) tack för inspirationen!
  Ska det vara 1 dl grädde som vispas upp och blandas med lemoncurd eller 1 dl färdigvispadgrädde som blandas? Tack igen!

  • Ah bra fråga. Nej det är 1 dl ovispad grädde jag menar. Som du vispar upp och sedan blandar med lemon curd.

   Kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.