Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

25 december, 2020

Vår danska julmiddag & julaftonskväll

Efter vår utomhusfika klev vi in och värmde oss. Det var snart dags för Kalle Anka och akt 3 på vår julafton skulle starta. Julmorgonen kan du läsa HÄR och utomhusfikat HÄR.

I köket började vi rensa för att sedan förbereda middagen. Men först Kalle så klart.

Jag har berättat tidigare om vår plan för julmaten, du kan läsa det HÄR, och planen på julmat med inspiration från Danmark och tallriksservering var på gång.

Några saker som vi snappat upp när vi varit Danmark och ätit smörrebröd är en del toppings. Det är mycket finhackad lök, gräslök, rostad lök, väldigt mycket krasse och min favorit; friterad kapris. Jag kan säga att ALLT blir godare med friterad kapris.

Föredömligt förberett.

Här var det “plating” på gång. Så himla kul att liksom leka restaurang och göra tallrikar. Vi gör vanligtvis antingen gående-bord eller bufféer men att ha tallriksservering är ju verkligen så fint.

Och för dottern och yngste sonen som ännu inte förstått tjusningen med sill får de egenrullade köttbullarna och prinskorvarna.

Här är första tallriken: Currysill, Glasmästarsill, Dronningen Margarethes sill och kryddsill

Jag äskar sill och att servera en silltallrik så här så njuter jag av det som mest. Att det inte blandas med rödkålssallad, lax och annat.

Den här bilden. Den lägger jag nära nära hjärtat och ska ha i minnesbanken för evigt.

Sedan tog vi paus för Karl Bertil Jonsson. En självklarhet för mig som sett den hela mitt liv. I min familj är det en stor sak och vi kan alla citat. Första gången jag såg den utan att ha någon förälder eller bror med.

Tallrik två: Hönsesallad, kallrökt lax på briochebröd och  panerad fiskfilé med remouladsås.

Tredje tallriken: ljummen grov leverpastej med knaperstekt bacon, krämig svampomelett och halstrad råbiff.

Va hade planerat en liten osttallrik också men det gick inte. Den får vi ta i mellandagarna.

Sedan var det ÄNTLIGEN paketutdelning. Som barnen längtat.

Mina tre små trallande troll. De finaste jag vet!

När vi delat ut klapparna, kramats, tackat så fanns det plötsligt plats för efterrätt. Vilken tur då jag bakat goda mandelmusslor dagen innan. Med lättvispad grädde och hjortronsylt. Den bästa efterrätten på jul tycker jag.

Sedan var det paketlek vilket var jättekul men då vi alltid tidigare gjort det med stora sällskap blev det stor skillnad på spänning. Men helt klart kul ändå.

Vi avslutade kvällen i tv-soffan med varsin tallrik julgodis och när julaftonen gått över till juldagen stöp samtliga i säng utan svårigheter att somna. Jag iklädd en ny härlig pyjamas som dottern gett.

En mycket bra start på julen. Jo, jag vill se julaftonen som starten. Vi har massa mys kvar och ska klämma ut allt vi kan av denna jul 2020. Det får denna pandemi inte ta ifrån oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.