Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

22 februari, 2022

Östersjösemla – Svensk semla med smaker av Danmark & Estland

[wordpay_ad type=”float” blur=1]

Vi har alla ätit både en och sjutton semlor i våra liv men visste du att det inte bara är i Sverige man äter semlor? Semlan är ju en fastlagsbulle att äta vid fastan och det finns det fler länder som har.

När jag var på en snabb visit i Köpenhamn så var jag inte sena på att besöka närmsta konditori. Där fick jag en käftsmäll av deras fastelavnsboller. Semlor med extra allt kan man väl säga. Det är smaksatt grädde, det är massa olika varianter på fyllning och framförallt så är det ofta topping på deras variant av semla. Gärna kristyr.

I Estland så lärde jag mig att en semla absolut inte måste ha grädde för deras vastlakukkel (säg det snabbt 3 gånger om du kan) hade inte grädde utan vaniljkräm istället.

Östersjösemla – Svensk semla med smaker av Danmark & Estland också

För en kunds räkning skulle jag göra en semla och med dessa erfarenheter önskade jag göra en Östersjösemla kan man väl kalla det. Kunden gillade min idé och här är resultatet.

Jag bakar mina egna semmelbullar och mitt recept hittar du HÄR men som du vet älskar jag genvägar och med dessa tillbehör så tycker jag du kan unna dig att köpa färdiga semmelbullar. Att liksom “bara” satsa på tillbehören är väl också att göra något hemlagat???

En semla med kristyr och hackad mandel, fyllningen är marinerad mandel i mandelmassan och sedan vaniljlikör i grädden. Så denna Östersjösemla är med vanilj men kan ges vilka olika smaker som helst. Ha blåbär i fyllningen och lite blåbärssaft i kristyr och grädde för en ljusblå-lila semla tex.

Tillbehör till 4 semlor

Fyllning: Lägg 0,5 dl mandlar i 3 msk smaksatt likör i minst 1 timma. Hacka & blanda ner i 100 g mandelmassa samt innankromet från semlorna & lite mjölk.

Grädde: Vänd ner 3 msk smaksatt likör i 3 dl vispad grädde med slickepott.

Kristyr: Blanda 2 dl florsocker med 3-4 msk smaksatt likör till kristyr. Häll över den färdigmonterad semlan, strössla hackad mandel och låt stelna.

Jag lät mandlar marineras i likör i någon timma så de skulle få lite smak.

Mandelmassa, innankromet från semlor, hackade marinerade mandlar och en skvätt mjölk för härlig fyllning.

Smaksätt grädden. En skvätt likör ihop med grädde är verkligen en hit. Söt sprit och fet grädde går så bra ihop.

Kristyr görs av vätska och florsocker. Välj en flytande smaksättning och byt ut då en del av vattnet till den.

Dags att montera!

Nu är vi nära!

Den klassiska svenska semlan har ju florsocker på sig. Det har ju denna också bara att det är lite mer florsocker. Som blandats med vätska, ha ha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.