Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

6 november, 2021

Torka hela citrusfrukter, torka hel lime

Att torka hela citrusfrukter är enkelt och blir så vackra små bollar. Limefruktens gröna skal blir mörkt och om det inre vita skalet är kraftigt blir den när den torkat randig som en julkula. Det var det jag var ute efter – att göra en juldekoration som var som julkulor men gjorda av något naturligt, från köket.

Att torka apelsinskivor har de senaste åren blivit ett måste-pyssel vid jul. Du kanske minns min krans jag gjorde? Se den HÄR. Jättevackert och verkligen juligt. Men jag känner att jag är nog mer förtjust i att torka hela citrusfrukter för att de just blir som söta små bollar, eller julkulor då, att hänga upp eller dekorera med.

Den mörka färgen som blir av skalet är verkligen så vacker mot de vita ränderna. Att sedan komplettera med knallröda band sätter julstämningen rejält tycker jag. Är man mer åt rosetthållet än jag kan det vara fint att ha en ovanpå vid knuten.

Jag valde lime för jag ville ha små bollar men citroner går också bra, blir ljusare än limen så klart. Välj dock då små citroner så det inte blir lång torktid för ju större frukt, desto mer fruktkött att torka vilket ger lång tid i ugn.

Torka hela citrusfrukter, torka hel lime

Gör så här: sätt ugnen på varmluft 80° (eller 110° i vanlig temperatur men med luckan på glänt) och ställ ett ugnsgaller i mitten och en plåt med bakplåtspapper strax under.

Skär raka snitt in i limen, börja med fyra stycken kl 12, 3, 6 och 9. Dessa snitt kan göras nära topp- och bottenänden. Önskas fler snitt ska de inte skäras så nära toppen och botten för då klyftas limen och öppnas helt.

Ställ nu limen upp på gallret så botten är ner och saften som kommer ångas ur kan droppa rakt ner. Låt torka 8-10 timmar, förslagsvis över natten med ugnsluckan stängd. Om du har varmluftsugn dvs.

Ta ut när frukten är hård och köttet inte längre klibbigt, fuktigt. tvätta bort de droppar som kan ha klibbat fast under med trasa och varmt vatten. Klara att använda.

Comments (1)

  • Supersmart!! Så himla fina

    Jag drabbades av världens pysselsug när jag såg den silverfärgade insidan av en chipspåse, så nu gör jag en vimpel till nyårsfirandet (tidigaste laget, haha). Kom även på att man borde kunna göra rosor av aluminiumfolie, likt de vackra man kan göra av höstlöv och vips har man en vacker nyårsbukett. Kan jag inspirera dig ett milligram av vad du har inspirerat mig så blir jag överlycklig önskar dig en riktigt skön helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.