Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 september, 2022

Dubbelbakad blåbärspaj – både smulpaj & toscatäcke

Dubbelbakad blåbärspaj – jag vet inte ens om det finns ett namn som är så men jag tycker det är ett passande namn då det är precis är vad det är. Det är en smulpaj som också blev en toscapaj. Ja för man vill väl ha båda när man ändå slår till? Varför välja? Ja så tänkte jag när vi då skulle ha vår grannfest. Och jag lovade ju att återkomma med receptet så här kommer det.

Jag använde mig av min smulpaj och mitt toscatäcke jag har sedan tidigare på bloggen men med facit i hand så gör jag några ändringar. Det är mest för att pajen här var dubbelt så stor som vid tidigare pajbak.

Dubbelbakad blåbärspaj – både smulpaj & toscatäcke

Ingredienser, smulpaj:
1,5 kg blåbär
4 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 dl socker
0,5 tsk salt
300 g rumsvarmt smör
2 msk ljus sirap (jag hade bara mörk hemma denna gång och det funkar också)

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Mät upp och häll i alla torra ingredienser i en bunke och klicka i det rumsvarma smöret. Nyp ihop smör med den torra blandningen och sedan knåda ihop till en deg.

Lägg blåbären en ugnsfast form med låg kant. Nyp loss bitar från degen och ”strössla” jämn över hela ytan. Ringla sedan ljus sirap över allt.

Grädda på galler mitt i ugnen i 10-15 minuter, tills smuldegen fått gyllene färg. Ta ut och låt svalna. Gör toscasmeten under tiden.

Ingredienser, toscatäcke:
600 g smör
4 dl socker
6 msk vetemjöl
500 g mandelspån
4 msk mjölk

Gör så här: Smält smör i en kastrull och häll i socker och mjölk och rör ihop. Blanda mjöl och mandelspån i en bunke och häll sedan i kastrullen med smörblandningen. Låt alltihopa koka svagt i ca 1 minut.

Bred över toscablandningen över den nu svala gräddade blåbärspajen. Grädda nu pajen lite högre upp i ugnen i 10–15 min till och toscatäcket ska få en fin gyllene färg.

Servera ljummen med vaniljglass, vaniljsås och/eller grädde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.