Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

23 maj, 2022

Klassisk smulpaj – recept på enklaste vanligaste sätt

Vad är en klassisk smulpaj? Det finns nog lika många recept som det finns kök i Sverige. Nä nu överdriver jag men det roliga är att många frågar efter recept på klassisk smuldeg. Och när man nu säger “klassisk” så är ju också det en smaksak kan jag tycka. Vissa vill ha den degig och seg – andra vill ha den knäckig. Tror allt hänger mycket på vad man växt upp med, det som man har för referens är väl den man fick hemifrån va?

Jag visade när lillkillen bakade en paj helt själv på Instagram och då kom det frågor om jag kunde dela med mig av receptet. “Det har väl alla redan?” tänkte jag men så fel jag hade. Och sedan så vill ju väldigt många leta sig vidare och testa nya. Så med denna långa utläggning kommer mitt recept här.

Klassisk smulpaj

Klassisk smulpaj – recept på enklaste vanligaste sätt

Ingredienser:
2 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 dl socker
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
1 msk ljus sirap

500 g bär, frukt

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Mät upp och häll i alla torra ingredienser i en bunke och klicka i det rumsvarma smöret. Nyp ihop smör med den torra blandningen och sedan knåda ihop till en deg.

Lägg bär och/eller frukt i en ugnsfast form med låg kant. Nyp loss bitar från degen och “strössla” jämn över hela ytan. Ringla sedan ljus sirap över allt.

Grädda på galler mitt i ugnen i 10-15 minuter, tills smuldegen fått gyllene färg.

Servera ljummen med vaniljglass, vaniljsås och/eller grädde.

Klassisk smulpaj

Varför sirap? För att det ger ett extra schvung och knäckighet.

Klassisk smulpaj

Denna paj var med 60% rabarber från trädgården och 40% hallon från frysen. Så man kan alltså blanda vilken och vilka bär och frukter så en smulpajsdeg som passar allt alltså.

Mycket nöjd liten bagare.

Klassisk smulpaj

En vecka senare gjorde jag en blåbärspaj med blåbär från frysen. Med frusna bär blir det genast vattnigt vilket lätt fixas av att man strör några teskedar potatismjöl över bären först och blandar. Det drar åt sig fukten under gräddningen.

Förslag på fler söta pajer:

Knäckig rabarberpaj med extra tjockt lager toscatäcke
Snabba raberpajen i smördeg
Kladdkaka med rabarberpaj ovanpå
• Riktigt riklig päronpaj
Dansk äppelpaj med lock

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.