Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

25 december, 2022

Julaftonsmorgon med frukost, paket & sol genom fönstret

God fortsättning på julen kära du! Jag hoppas din jul och helg har varit fin så här långt. Idag har vi tagit det lugnt så att det nästan varit olagligt segt. Bytte från pyjamas kl kvart över tre idag så slappt är väl ordet jag letar efter.

Men jag har nu efter att städat undan gårdagen och julaftonens firande satt mig med bilderna från dagen och ska försöka få ner några av dem här. Att minnas och värmas med framöver.

Vi har en given tradition på julaftonsmorgon med att de vuxna tassar upp i ottan och förbereder frukosten, tänder endast levande ljus (och slingor) och sedan väcker övriga familjemedlemmar med musiken Juloriatoriet på högsta volym.

Nu hade vi så gott om tid kvällen innan så allt var dukat vilket gjorde att det gick ganska fort att få fram. Vilket var perfekt för denna tradition bygger på att frukosten intas innan solen går upp.

Bordet med glögglas till släkten senare hade jag också förberett. Påminn mig de år jag stressar att jag minsann faktiskt haft jular som varit lugna och jag kunnat förbereda. Knappt jag tror det själv.

Grenen med röda nypon har torkat sedan länge men är så vacker och perfekt till jul då grenen också blivit röd. Och röda stearinljus är ju så fint det med.

Tänk, tomten kom även denna gång ner genom skorstenen. Men – kommer han komma en andra gång i kväll med…?

Dukat och klart.

Detta år hade jag köpt en ny takkrona för levande ljus. Älskar vår Kvist men den är inte så julig på samma sätt som denna.

Tror jag nämnt det förut men julskinkan är mer en detalj som finns med hela december än kanske på julaftonskvällen till middag.

Detta är vår 6.e skinka för i år. Och den saftigaste av dem alla. Phu, det var ju vältajmat.

Jag brukar baka någon sorts saffransbröd till frukosten men det hanns det inte med. Tur då det finns butiker som gör sånt. Saffransmunkar var ju toppen.

Att bara ha levande ljus sätter verkligen en sådan fin stämning till ett rum.

Och där så började ljuset anas så nu är det helt klart dags att väcka familjen.

Kvällen innan hade jag satt upp slingor i trädgården för vi har vår tradition med buljong ute innan middagen.

Samling vid bordet och låt julaftonen börja.

Strumpinnehåll.

Helt fantastiskt, vi åt upp och var klara precis när solen letade sig fram.

Och vilken dag som lös därutanför.

Julkatt nummer ett.

Julkatt nummer två.

Vi har lagt ner nästan all paketutdelning i min stora familj. Vi är 18 personer (vi är 4 syskon med mamma) så att ge varann julklappar blir ju en helt galen historia på så många sätt. Detta gör att alla familjer delar ut sin klappar innan vi ses men har en lite utdelning till/från farmor/mormor på kvällen

Vår lilla familj hade den mysigaste och lugnaste utdelningen någonsin nu när barnen blivit större. De två stora hade till och med rimmat på alla sina klappar. Så mysigt.

Sedan var det bara att klä på sig och sätta igång med förberedelserna för att släkten skulle drälla in. Akt ett avklarad och nu redo för allt två. Återkommer med den strax.

Comments (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.