Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

9 mars, 2023

Smörkulor gör vilken tillställning så mycket kuligare

Smörkulor. Är det något du är bekant med? Du kanske har ett par smörspatlar hemma och använder dem ofta eller är du kanske en sådan som jag hört många säga, har ett ärvt par men vet inte vad de ska användas till? Jag har skrivit om smörkulor tidigare men nu ska vi gå djupare för jag anar nämligen en trend…

Är det inflationen och de höga matpriserna som gör att vardagsprodukter, basvaror, hanteras som om det vore hummer och kaviar? Jag kan kan i alla fall se i mina flöden på sociala medier hur smör hanteras som värsta tryffelsvampen. Det har vispats egen av grädde, skapats butterboards och kletats smörtorn lite här och var.

Smörkulor

Jag vill så klart dra mitt inspirations-strå till stacken och kommer med en urgammal klassiker – smörkulorna!

Sådana här smörkulor gjorde mamma så fort det kom finfrämmat vilket var ofta och jag fick hjälpa till, så det rullades på rätt flitigt i funkisköket. Inte alla som sett smörkulor eller de här smörspatlarna men de var som sagt vanliga förr.

Smörkulor med smörspatlar

Låt smöret bli lite rumsvarmt men inte för mjukt för då kletar det bara. Ett tips är att mäta upp smöret innan så kulorna blir lika stora. Jag skar till mina bitar först och vägde – döm om min förvåning då alla utom två vägde 9 gram och de andra två 10 gram. Ögonmåttsproffs.

Lägg en klick på ena spateln och börja göra cirkelrörelser med den andra ovanpå, rätt över så det blir ett kors, och cirkulera då så de rör sig i motsatt riktning från varann.

Skölj spatlarna i riktigt kallt vatten mellan varven så minskar risken för kladd. Gör dina smörkulor i god tid innan servering och ställ i kylen. Extra gott och snyggt med flingsalt ovan på precis innan servering. Men även super att krydda smöret innan rullning – jag har tipsat om tex dillsmör till kräftskivan, som du kan se HÄR.

Smörkulor och smörspatlar Smörkulor

Mamma var lågstadielärare och hennes klassrum hade sådana där klassiska bilder på alfabetet runt väggarna nära raket med apa för A, boll för B, cykel för C osv. Vid S var det många som fastnade. ”Vad är det för gula kulor???” Smör för S så klart. Och smör visades som kulor!

Spatlarna finns nya men är vanliga på loppis och second hand om du vill testa. Eller har du också sådana här smörspatlar?

I höstas visade jag en annan rolig grej med smör, i ostronskal, minns du? Annars kan du kolla HÄR.

Smörkulor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.