Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

7 februari, 2021

Ett kärleksbrev av smördeg till Alla Hjärtans Dag!

Vem vill inte ha ett kärleksbrev??!! Speciellt när det är ett kärleksbrev av smördeg – vem kan motstå ett sådant?

Jag och lillkillen blev ensamma hemma igår på förmiddagen och vad är bästa sysslan när man inte har nått att gör? Baka så klart! Då Alla Hjärtans Dag är inom snar framtid så föll valet på att testa enkla smördegsbakelser med sylt formade som små kuvert. Något jag aldrig gjort så det var kul både för mig och sonen. Nu är ju smördeg världens bästa grej för vad man än gör så blir resultatet succé. vad kan gå fel med smördeg liksom.

Ja men du ser ju, här är vi sekunderna innan vi åt upp dem. Blev supergoda. Och med färska bär och glas blev de perfekta!

Jag kallar honom lillkillen för att han är vår yngste men snart så är han inte så liten längre. Jösses vad tiden flyr. Kolla HÄR bara, börjar ju gråta nu. Bäst att ta vara på alla stunder man kan för att göra saker ihop.

Tålamod som vatten på en gås. Så bra med smördeg då! ja du vet ju hur jag gillar genvägar eller hur?! Färsk smördeg, rulla ut, skär till, fyll och skjuts in i ugnen. Klart! När, jag ska ge en bättre beskrivning…

Kärleksbrev av smördeg

Ingredienser:
Smördegsplattor eller rulle
Sylt med så hög frukt-/bärhalt som möjligt
1 Ägg
Glass och bär till servering

Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Rulla ut färsk smördeg eller kavla ut den något tinade smördegen i plattor. Skär till kvadrater och lägg på plåt med bakplåtspapper. Lägg så att fyrkanten har spetsen mot dig och lägg sylt i mitten. (Rekommenderar sylt med hög bärhalt för annars rinner sylten ut ur kuvertet under gräddning) Vik in höger och vänster kant mot mitten och vik sedan den undre fliken upp och över. Om du vill stansar/ skär du ut ett hjärta i mördeg och lägger på mitten.
Slå samman ett ägg i skål med en gaffel och pensla på alla ytor utan sylt. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter, tills hela smördegskuvertet har fått gyllene färg och puffat upp.
Servera med extra bär och glass.

Hurra för smördeg! Så enkelt att jobba med och det blir alltid så himla bra.

Så klart går det lilla kuvertet att servera utan färska bär men det blir väldigt vackert och friskt gott ihop med sylten.

Vill du ha fler tips på bakverk till alla hjärtans dag?
Gör egen kexchoklad formad till ett hjärta
Små syltkakor med sylthjärtan
Kärleksmums – så klart!
Våfflor – enklaste hjärt-grejen!
Hjärtformad wienerkaka

Kan vara det sötaste kärleksbrevet jag har fått, ha ha. När fick man riktigt kärleksbrev senast förresten? Förra seklet tror jag… Men när skickade jag ett själv kan jag ju också fundera på. Det måste det bli bättring på.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.