Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

29 augusti, 2014

Godare, snyggare, kuligare smör med dill och rull

Att rulla smör till kulor är det nog inte många som gör idag. De där spatlarna man har för smörrullning såg jag ligga orörda och oönskade på nästan varenda loppis i somras.

Men så synd, det blir ju så snyggt och kuligt! Lätt är det ju också: Smöret ska vara rumsvarmt och spalterna ska sköljas i iskallt vatten. Ta en si så där matsked smör och lägg på en spatel och jobba sen mot varann i motsatta cirkelrörelser tills det blir en fin liten kula. Lägg på fat, gärna som pyramid. Tanken är att en kula ska räcka till en smörgås.

Här om dagen åt vi stekt strömming och skulle ha dillsmör som tillbehör. Perfekt att då göra kulor tänkte jag. Till 100g smör hade jag 5 msk färsk, finhackad dill (ta bort alla hårda stänglar, endast tunna strån)

Hade även dillsmöret på hårdmackan och lev helt hooked. Det där var ju grejen! Supergott i all sn enkelhet. Och vilken bra sak till kräftorna om man ska fixa kräftskiva, tänkte jag.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Comments (3)

 • Hejsan. Tack för alla tips och trix ):
  Min mamma hade smörspatlar och gjorde fin smöruppläggning till fest- men hon gjorde inte bollar utan drog med spateln tunt, ( med räfflade sidan uppåt) längs med smörpaketet så det blev tunna rullar med fint randigt mönster på. (svårt förklara men om du tänker typ ett ihoprullat papper och mönstrat med ränder.

 • Göran Grönhammar

  Hej, det vore bra att få se hur du rullar smörkulorna i en videosekvens. Lägg gärna ut på youtube.
  Jag har spatlarna och mins hur min mor snabbt rullade kulorna, men jag får inte till det.
  GG

  • Det har jag filmat men den filmen finns på min Instagram. Du är välkommen att kolla där.

   Med vänlig hälsning,
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.