Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

7 augusti, 2023

Sista dagarna av semestern blir på Gotland

“Är det någon som vill hyra vårt hus på Gotland?” var en fråga en kompis till maken ställde på Facebook. Maken svarade omedelbart ja och frågade sedan mig. Jag ropade lika snabbt “ta det!” Och med det blir då våra sista dagar på semestern Gotlands-dagar.

Alla pizzakartonger (från kalaset) lämnade på återvinningsstationen, bilen packad med kläder och mat så styrde vi mot Nynäshamn innan solen gått upp. Här rullar vi på färjan klockan 05.31 för att…

… klockan 12.30 kliva ut på denna strand. Tänk vad bra Facebook kan vara va??!!

Stranden i Austre på Sudret, södra Gotland

Nä men detta blir väl bra? Efter resan i Bretagne som inte är en ligga-och-pressa-på-solig-varm-strand-resa så är vi rätt sugna på att få varm hud.

Soligt och varmt på stranden men iskallt i vattnet. 14 grader är inte så jätteskönt faktist. Men jag klagar icke – för jag är ju lite av en badkruka ändå.

Stranden Austre på södra Gotland, Sudret är en riktigt vacker strand och vanligtvis djup och varm. Nu har högvatten tagit delar av stranden så den blivit grundare än vanligt fick vi höra.

Inget vi märkte något av utan det gick alldeles utmärkt att spela strandtennis ändå.

Pensionat Holmhällar

Då vår båt kom till Gotland tidigt var även vi för tidiga och fick vänta in check in på huset. Så strandhäng och sedan lunch på Holmhällar var perfekt att spendera tiden med.

Vi bodde på Holmhällar sommaren 2021, kolla inlägget HÄR, och har sedan dess drömt om att få komma tillbaka. Nu var det dags.

Som jag skrev då och känner än – det är som att resa i tiden. Var är Calle?  – underbart! Och jag håller med, han är överallt i sin strykta vita kortärmade skjorta och svarta fina fluga.

Maten beställd och sedan väntar man vid luckan.

“Helena!!!” ropar Calle och nu blir det världens godaste spätta med remouladsås.

Som jag längtat sedan 2021.

Och sedan toppar man det hela med en gotländsk saffranspannkaka med salmbärssylt. When in Gotland liksom.

Om du har vägarna förbi Gotland, styr söderut till denna pärla. Du kommer inte ångra dig.

Och sedan var då klockan tillräckligt mycket för att ta oss till huset, hämta nycklarna och check in.

Ord överflödiga.

Jag har sagt det förut och säger det igen: att hyra och resa runt gör att vi får möjlighet att uppleva så många olika saker. Att få landa här i detta paradis är makalöst.

Jag gick första halvtimman bara runt och gapade och tog in allt det fina. En gotländskdröm med havsörnar svävande över fältet utanför och ljudet av vågorna på havet från andra hållet.

Familjen firar detta allra bäst med lite plock och spel.

Jag vet inte hur många gånger vi spelat 0-100 denna sommar men varje gång är nästan bättre än den andra. Tröttnar aldrig.

Sommarlycka! Glada söner i solnedgången.

Grillen invigd, bordet dukat – detta blir fina dagar.

Jag har hört att Gotland är solnedgångarnas ö. Förstår varför. Detta kan jag ta repris på utan problem.

Gotland tog emot oss med öppna armar. Lite kall omfamning men än så god.

Comments (6)

 • Finns inget så vackert och intagande som Gotland. Dit jag alltid längtar till naturen, himmel, hav och raukar. Där finner jag ro. Förstår att ni trivs. Hälsas från gotländska i förskingringen.

 • Tänk att det är så olika för olika familjer i Sverige idag. En del har möjlighet att resa till Bretagne OCH till Gotland… En del av oss har inte råd att ta barnen utanför Stockholm på sommarlovet. Bilderna ser fantastiska ut. Önskar dig en fin höst🍂🍁

  • Hej Marie. Det är verkligen olika och vissa andra har råd att äga flera semesterhus i både fjällen och utomlands, flyga till alla dessa ställen på alla skollov, ha dyra kläder och smycken. Det är inget för varken mig eller min plånbok.
   Jag är så tacksam över att vi haft möjlighet att hyra andras hus och bila dit detta sommarlov. Jag vet inte vad jag ska göra med din kommentar. Sluta blogga om det jag gör? Blir ju väldigt konstigt då…

   Med vänliga hälsningar
   Helena

 • Ja behöver inte åka omkring över allt för att hitta paradiset. Jag finns här sedan 74 år sen. Och hitta fortfarande mina egna smultron ställe. Utan att berätta för någon annan person om dom. Slippa alla högfärdiga turister med en stor plånboken. Platser jag har kvar även när dom skulld sata kapetaliser åker hem till sina högar av räkningar som ska betalas. Då njuta jag av friheten utan dessa människor på den ödsliga pärleplats. Tills nästa sommar när pöpeln åter invaderar denna ö.

  • Hej Kjell (eller Gunnar?) och välkommen till min blogg. Kul att du hittat hit och för första gången lämnat en kommentar. Du är lite av en nattuggla va – 01.34 hittade du hit 🙂

   Nu får du hjälpa mig – hur tycker du vi ska ändra världen för att det ska bli som du vill? Om du inte önskar att det kommer besökare till landskapet där du bor – vad säger då alla dina grannar som livnär sig på turism? Blir inte mycket för dem att arbeta med och chansen att överleva på er som bor där är små. Så vi, pöbeln, som väljer att lägga våra sparade pengar på dina grannar när de säljer fantastiska grödor, tar hand om allt på lammet från kött till skinn, fisken som odlas, glassen som tillverkas lokalt – ska sluta?

   Jag ser fram emot ditt svar med en lösning så dina grannar kan försörja sig och du samtidigt får lugn och ro hela året.

   Med vänliga hälsningar
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.