Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 juli, 2023

Nu rullar bilen mot Europa, först en dansk & tysk tur

Bilen packad, musiklistor skapade, kartan granskad, laddplatser för bilen markerade och spända familjemedlemmar. Nu är vi redo för Europa!

Första stoppet blev färjan Helsingborg – Helsingör och just detta ögonblick hade jag längtat efter så himlans mycket. För med två danska pølser på ett fat skulle markera på riktigt att vi nu lämnade Sverige och från och med nu möta nya smaker, vyer och språk.

Och denna vy över Öresund var inte tråkig.

Vi hade lovat barnen att de skulle få välja varsin godispåse i butiken på båten som sommarlovsgodis. Och hoppsan, det var rätt stora påsar, ha ha.

Över både Stora och Lilla Bält.

Det är spännande med att ladda elbilar då laddstationerna är ibland på lite hemliga ställen. Inte ovanligt att vi hamnade på de mest oväntade ställena där det ställts upp några laddstolpar. Vid bensinmackar är det ju så klart alltid en butik med toalett och annan försäljning men här kan man hamna bakom en villa och inget annat. Men väldigt skönt att med jämna mellanrum få sig en ordentlig bensträckare…

… och ta del av lokala matkulturer. Då vi inte ska stanna i Danmark blev jag glad att vid en laddning hitta en butik som sålde små smørrebrød så jag kunde få mig en dansk dos i alla fall.

Vidare söderut och helt plötsligt…

… bytte vi land och språk på skyltar.

För 13 år sedan gjorde vi en liknande resa jag, maken och vår då 1-åriga son. Det var min och mannens bröllopsresa där vi bilade genom Tyskland och Frankrike för att landa i Bretagne där vi hyrt hus i 3 veckor. Så det blev en smekmånad då vi just var borta en hel månad.

Den resan har vi velat göra om och nu blir det av fast rejält kortad och denna gång med tre barn med. Minus barnvagn, resesäng, blöjor, gröt och allt vad det man hade förr.

Och efter många timmar på vägarna var vi framme i Schleswig där vi skulle övernatta och bokat rum.

Vi hade innan resan skapat vår resa med alla stopp och bokat boenden på vägen. Men allt är ju så nytt och alla byar, städer är nya för oss så allt är ett äventyr. Vad kommer Schleswig bjuda på denna kväll???

Schleswig visade sig vara en mycket söt hamnstad med låga vänliga hus med massa blommor. Lite som att blanda Fiskebäckskil med Visby typ.

Vi var väldigt inne på att äta en ordentlig tysk middag och letade upp en restaurang som kunde erbjuda just tysk husman.

Och denna satt som en smäck!

Kanske den godaste schnitzeln jag ätit faktiskt.

Tumbrottning. Alltid kul.

Drabant. Så söta.

Vi hade sett caféer i hamnen på väg till restaurangen och tänkte ta efterrätt där.

Japp, det blev glass.

Sedan hem till rummen på hotellet för att sova ordentligt. Nästa dag skulle vi ta oss genom Holland och Belgien. Nya äventyr väntar.

Comments (5)

  • hej!
    får jag fråga hur ni gjorde med färjan från Helsingborg till Helsingör? Jag läste alldeles nyss att man kan bara ta färjan där i förbindelse med kombibiljett tex. Rödby-Puttgarden eller liknande. Jag bor i södra Sverige och vill bara till Danmark och tänkte ta färjan från Helsingborg….
    Tack och trevligt semester!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.