Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

6 augusti, 2023

Födelsedagsfirande med hämtpizza & femkamp

Det var med stor oro över vädret vi bullade upp och dukade fram i trädgården för här skulle vi fira världens snyggaste och coolaste 87-åring. Nämligen min kära mamma. Att fylla år på sommaren är inte så himla smidigt då många är bortresta men vi i min familj har skapat en liten tradition där vi sammanstrålar från olika håll och firar. Ja, mamma firas mest men även sommaren kan jag tycka. Jag vet inte när jag firade midsommar ihop med min familj, jul är däremot vår grej, så en träff så här i slutet av sommaren blivit vår sommarträff.

Och som jag längtat efter att få duka upp till långbord kände jag. Små buketter med diverse förskrämda blommor från trädgården de tidigare ägarna planterat.

Och med ett franskt loppisfynd (ja det enda faktiskt) jag fick med mig från resan – denna duk med matchande servetter.

Den här dryckesbehållaren med kran köpte jag för massa år sedan men liksom inte använt. Då den måste stå på höjd är den svår att få in. Jag testade att vända upp och ned på en gjutjärnskruka och titta – de var ju som gjorda för varann.

Och sedan fat på fot. Kan säga att det godaste snackset, jordnötsrbågar, blir ännu godare på ett tårtfat. Varför alltid ha skålar liksom??!

Markera glas för vid trädgårdsfester är det annars lögn att föröka ha koll på sitt egna glas.

Alla baljor och champagnekylar som går med massa is.

På-torget-köpta dahlior. För den som inte ids odla själv, ha ha.

“När kommer dom!!!???” Två gullisar som inte är jättebra på att vänta.

Den tredje är däremot jättebra på det.

Och nu kom de! Lejonparten av familjen kunde komma i år.

Då vi kom nyss hem från vår resa och alla har fullt sjå med sina semestrar så lägger vi fokus på att umgås och inte laga massa mat vilket ger hämtpizza.

Massa hämtpizza.

Ja sämre buffé får man leta efter.

Det här! Det här är det bästa jag vet. Långbord fyllt av samtal, skålar och skratt.

Det var väldigt vad vi var färgkoordinerade…

Och nu blir det femkamp. När vi träffas i min familj så är det alltid något på gång. Och denna gång var det mina två söner som styrt upp en femkamp. Jag hade bara ansvar för en gren. Jag känner att jag gjort mitt jobb bra som uppfostrande pyssel-mor när jag såg dem fixa och dona. My job is done!

I lag om två var det olika grenar och slutsumman gav vinster.

Femkampens olika grenar:
• Gissa hur många kottar som finns i burken
•  Vika pappersflygplan och kasta längst
• Blindbockslabyrint, komma längst på 30 sekunder. Seende lagmedlem guidar den blinde.
• Bygga så högt torn av pappmuggar man kan på 1 minut.
• Skjuta prick med Nerf. Olika poäng för olika svåra mål.

“Hmmm… hur många kottar kan det falla i en trädgård på en dag…?” Rätt svar: 132!

“Hur vikar man ett flygplan då???”

Ett, två, tre – kasta!

“Rakt fram, lite höger, mer vänster – nej stopp! Vänster!!!”

Vissa var bättre än andra. Alla hade så kul. Kanske de som tittade på hade roligast?

“Balans nu. Skynda!” Dottern gjorde en Bäst i test-lösning och bara staplade alla muggar i varann och kom upp i imponerande 92 cm.

Barnens Nerf kom till användning och bara det att få igång dem och fatta var en övning för de äldre.

Läromästaren.

Jag sa ju det – världens coolaste 87-åring! Du är bäst mamma!!!

Sen var det poängräkning för mig och efterrätt till alla. Massa ostar från Frankrike och glass med bär.

Det blev för kallt att sitta ute så efterrätt åts femkampsvinster delades ut inomhus. Vad jämt det blev och egentligen var alla vinnare kan jag tycka.

Sedan åkte 0-100 fram och vi alla försökte komma på hur bred Ölandsbron är, hur hög en saftflaska är, hur många kilometer brett Sverige är, hur många SO-ämnen man har på högstadiet osv. Så otroligt roligt och något för exakt alla åldrar. Om små barn svarar rätt för de -40 poäng, tonåringar -20 och vuxna -10 (man ska ha så få poäng som möjligt) vilket ger att det är väldigt jämnt.

När det var nattmörkt ute och ögonen började klippa var vårt firande slut. En dag vi lägger till i minneslådan med alla de andra av de finaste dagarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.