Har du testat laga fläskytterfilé i sockerkaksform? Du som följt mig vet att jag älskar genvägar och detta är en rätt som helt klart klassar in där.
Att laga fläskytterfilé i sockerkaksform gör att köttet blir saftigt och riktigt välsmakande då det liksom tätt bakas in, ”viras in” av all god sås under tillagningen.
Och den sås som köttet lagas i blir sedan såsen köttet serveras med. Där av att det blir som en genvägsrätt kan jag tycka. Att såsen görs samtidigt som köttet. Two in one så att säga.
Detta är ett basrecept och kan lätt kryddas upp och så som du vill. Vill du ha timjan för mer krydda? Klicka i sambal oelek för hetta? Ja, det är är bara att testa sig fram. Jag valde gelé för det var det jag hade hemma, men fläskytterfilé i sockerkaksform görs även sig bra med lingonsylt.
Fläskytterfilé i sockerkaksform i ugn
Ingredienser:
1 kg fläskytterfilé
3 dl grädde (+ ev mer till sås sen)
1 tärning köttbuljong
2 msk soja
1 dl svartvinbärsgelé (el lingonsylt)
1/2 tsk salt
1/2 tsk peppar
Gör så här: Värm ugnen till 175°. Lägg en fläskytterfilé i en smal sockerkaksform. Formen behöver vara så liten att såsen sedan täcker köttet helt.
Vänd samman grädde, smulad köttbuljong, soja, lingonsylt, salt och peppar i en skål och häll över fläskytterfilén i formen. Ställ på galler mitt i ugnen i ca 60 minuter. Sätt gärna ugnstermometer där köttet är som tjockast för att testa innertemperaturen, vid 65° är fläskytterfilé klart.
Ta ut formen och lyft ut köttet till en skärbräda och sila av gräddsåsen ner i en kastrull. Koka upp såsen och spä ev med grädde och smaka av med salt och peppar.
Skär köttet i skivor och lägg i form med höga kanter, häll över såsen och servera med förslagsvis kokt potatis, saltgurka, grönsaker och gelé.
Jag slänger in några tips på andra goda enkla rätter:
• Kokt torsk med äggsås
• Kroppkakor med svampfyllning
• Krämig tomatsoppa med pasta
• Rotmos
• Citron- och dragonkyckling