Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

4 mars, 2021

Vardagshjälte! Kroppkakor med svamp- & baconfyllning

Kroppkakor med svampfyllning! Så himla gott och något som både stora och små älskar. Dock något jag känner att jag gör för sällan och varje gång som jag serverar dem och märker hur de försvinner snabbare än snabbt säger jag till mig själv att jag måste göra det oftare.

I dag är det Smålands dag! Det är ju “fössta tossdan i mass” och då ska det ju ätas “massipantåta” men de småländska kroppkakorna kanske kan få vara huvudrätt?

Varma, nykokta kroppkakor serverade med smält smör och rårörda lingon.

Kroppkakor med svampfyllning

Ingredienser
1 kilo mospotatis
2,5 dl vetemjöl
2 stora ägg
2 tsk salt

Ingredienser, fyllning
200 g svamp, gärna blandade sorter
70 g bacon (kan tas bort om vegovariant önskas)
0,5 purjolök
Smör att steka i
2 vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
1 tsk salt
svartpeppar

Gör så här: Skala, dela potatisen i delar och koka. När den kokat färdigt och fått ånga av sig så pressas potatisen och får svalna. Därefter blandar man med mjöl, ägg och salt till en deg. Den blir kletig. Bli inte skrämd av den stora saltmängden, potatisen drar åt sig saltet. 

Fyllningen:  Skölj purjolöken och skär den gröna delen i strimlor. Rensa svampen och skär i mindre bitar, 5×5 mm. Skär bacon i strimlor och stek i het stekpanna. Stek även svampen i och ha liten klick smör och tillsätt purjo och vitlök när svampvätskan kokat bort. Stek tillsammans några minuter och krydda sen med timjan, salt och peppar. Låt fyllningen svalna.

Dela nu potatisdegen med mjölade händer i tolv bitar och lägg på lätt mjölad skärbräda. Platta ut litegrann med en hålighet i mitten. Lägg lite fyllning på varje och dra över deg så fyllningen göms och du har runda fina kroppkakor framför dig.

Koka upp lättsaltat vatten och dra ner temperaturen så det sjuder. Lägg i dina kroppkakor försiktigt med hålslev och låt sjuda i 12 minuter. Ta upp med hålslev och lägg på fat och servera med lingonsylt och smält smör.

Vad man fyller dem med är en smaksak och klassikern med fläsk och kryddpeppar är så klart originalet men varför inte testa sina favoriter.

Degen blir rejält kladdig så med mjölade händer och att lägga degbollarna på lätt mjölad skärbräda underlättar massor.

Platta till, tryck ner så det blir en liten grop för fyllningen och liksom dra över degen till en boll.

Hålslev är nog ett måste.

Smaklig spis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.