Följ mig:
Barnens favoriterrätter Maträtter

Vardagsmat med gott rotmos som även barn gillar

9 oktober, 2019

Rotmos var något jag skydde som elden när jag var barn. Det kändes som en bestraffning när det orangea moset lades upp på tallriken. Vet inte om det är mina smaklökar som utvecklats eller att jag nu mer uppskattar smaken av kålrot bättre men det är ju så gott med äkta rotmos.

När sonen sjöng på Idas visa Lille katt: ... jag vill ha rotemos till midda'', avbryter sig och säger: Jag vill också äta rotmos - det låter ju såååå gott är jag inte sen att leverera. Men jag tänker att deras möte med rotmos inte ska vara som mitt barndsommöte utan göra en lite mildare variant. Lite mindre kålrot och mer morot helt enkelt.

Och se: det gick hem. De gillade det!

rotmos

Enkelt & milt rotmos

Ingredienser
8 mjöliga potatisar
4 morötter
1 liten kålrot
2 tärningar, grönsaksbuljong
1,5 l vatten
vitpeppar
50 g smör
0,5 dl grädde/mjölk
ev grönsaksspad

Gör så här: Skala och skär kålrot, morot och potatis i mindre bitar. Lägg kålrot och morot i en stor kastrull. Häll upp vatten i en annan kastrull och kloka upp. Smula ner buljongtärningarna och låt koka 1 minut. Häll över sedan i kastrullen med morot och kålrot. Låt koka 15-20 minuter tills kålroten blivit mjuk och lägg då sedan i potatisbitarna. Koka ytterligare 15-20 minuter.

När alla rotgrönsaker är mjuka och färdigkokta hälls de i durkslag i en skål så spadet sparas. Lägg tillbaka i stora kastrullen och mosa de varma grönsakerna med potatisstompare. I med smör och mjölk/grädde och stompa in. Smaka av med vitpeppar. Avsluta med att vispa moset luftigt med elvisp. Om moset är tjockt kan spadet från koket späda ut det.

Så härligt att laga med rotgrönsaker just nu när de är i säsong. Bra på alla sätt.

"Mamma - det luktar jul!" Måste vara kålen som sprider juldofter. Bra betyg bara det tycker jag.

rotmos

Snabbt fixat, gott till tusen, prisvärt, i säsong och dessutom väldigt vackert.

När en vardagsmiddag med falukorv i köket också är vacker som en festmåltid.

rotmos

Serverar med en supergod och krämig senapsås (recept på såsen HÄR). Bara klassiker!

Gött mos som det heter i Göteborg...

Och sedan en råkostsallad på riven vitkål. Riktig höstmiddag det.

Andra barnfavoriter till vardagsmat:
Citron- och dragonkyckling
Currydoftande pasta med räkor
Fläskpannkaka

Gratis!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara Sofia S 10 oktober, 2019 at 13:27

  Ser jättefint ut! Barnen gillar ju falukorv o jag får hitta någon vegovariant. Men, de där små byttorna/skålarna med öron?! Har sett dem många ggr i din blogg men inte sett varifrån de är. Finns de att få tag i tror du? /Fellow Brommamamma 🙂

 • Svara Nina 11 oktober, 2019 at 17:23

  Mums! Måste prova senapssåsen…

  Blirndet över av rotmoset så brukar min son blanda med ägg och riven parmesan och steka som veg-biffar. Blir riktigt gott.

  Kram

 • Svara Karin Contet 14 april, 2020 at 11:33

  När vi var små fick vi välja middagsmaten på vår födelsedag. Jag ville alltid ha rotmos med fläsklägg till skillnad mot min storasyster som bad om oxfilé och Bearnaisesås när hon fyllde år. ?

  • Svara Helena Lyth 14 april, 2020 at 12:47

   Du har bra smak 🙂 Så god måltid du valde!
   Jag själv valde renskav med pressad potatis och lingonsylt. Och oj vad jag nu blev sugen 😉

   Kram
   Helena

  Lämna en kommentar

  Close