Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

25 september, 2013

Torsk med äggsås – en vardagsräddare

Torsk med äggsås – en vardagsräddare. Ja för hur har ni det med vardagsmiddagarna? Tyvärr tycker jag det blir så att vardagsmaten inte får det ljus det förtjänar. Tiden räcker inte alltid till och det kan vara både en trött förälder och trötta barn. Ja, ni kanske vet vad jag pratar om. Men jag skulle vilja belysa de rätt snälla, enkla och goda vardagsrätterna med inlägg här på bloggen. Dels för att försöka utöka variationen på just vardagsmaten. Lätt att hamna i korvvändan för många gånger. Och dels för att utmana mig själv. Om det kan inspirera någon så är det väl toppen.

Vi har begåvats med matglada barn som både gillar många smaker och äter mycket så vi behöver sällan laga för att anpassa oss till barnen. Hela familjen äter samma mat. Något jag själv är förvånad över är att de är mycket förtjusta i fisk. Själv var jag mer eller mindre hatisk mot fisk. Kanske för att på den tiden var det mest urvattnat “torskblock” man åt. Vad var det egentligen? Söndertrampad fisk, frusen i en rektangel?? De torskblock som finns idag är tusen resor bättre.

Hur som helst, först ut är en klassiker. Torsk med äggsås. Snällt och gott så det susar om det! Alla i familjen äter faten tomma. Och förlåt bilden, det är inte den bästa jag tagit om man säger så…

Torsk med äggsås

Torsk med äggsås

Ingredienser, äggsås:
4 ägg
2 msk smör
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
salt och peppar

800 g torsk, eller annan vit fisk så som kolja, pollock eller sej
olivolja, salt och peppar

Serveras med kokt potatis och kokta gröna ärtor

Gör så här:  hårdkoka äggen i ca 10 min. Skölj dem i kallt vatten, skala och hacka dom. Lägg hacket åt sidan. Klicka i smör i en kastrull, värm på och ha i mjöl. Rör i kastrullen tills du fått en jämn smet. Häll därefter  i mjölk och grädde. Rör om och låt såsen sjuda i ca 10 minuter.  Salta och peppra efter smak och slutligen vänd i ägghacket innan servering.

Fisken hade jag i ugn 175°, 12 minuter (men det är ju beroende på vilken fisk du har), i ugnsfast form med endast olivolja, salt och svartpeppar på. Men det går ju att koka om man hellre vill det. Vanlig, hederlig kokt potatis fick puttra under tillagningen och de frusna ärtorna snabbkokade jag 5 minuter under slutfasen av äggsåsen.

Kommentar

  • Jättegod rätt men betydligt godare om man tillsätter ca en halv kapsyl ättika (12%) i såsen. Glöm ej heller ättikan i: bruna bönor, skyn till stekt strömmingsflundra och dillsås till ex dillkött etc. Lycka till!
    /Per

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.