Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

24 augusti, 2023

Julen hos IKEA 2023 – pressvisning i soliga augusti

Idag är det exakt 4 månader kvar till julafton och jag vet inte om IKEA la sin pressvisning igår med tanke på detta eller om det råkade bara vara pressvecka men det är ju väldigt passande kan man tycka. När augusti drämmer till med en överraskande värme fick vi kliva in i mäktiga Livrustkammaren på Kungliga slottet och möta en ljuvlig julvärld. Julen på IKEA 2023 är presenterad!

Julen IKEA 2023

Det första vi möttes av var granar utanför och sedan denna gröna dukning. En liten modern jul kunde jag då ana men så var det inte. Eller jo, detta gröna bord var väl nutid men sedan var IKEAs jul 2023 väldigt traditionell och klassisk och som de själva sa; nostalgisk.

Innan jag fortsätter ska jag svara på den fråga jag alltid får: det är 1.a oktober julen börjar säljas på varuhusen och online.

Jag visade från Formex att det var mycket glas och överallt jag sett så är det glas. Kanske inte det vanligaste vi sett vid jul men nu då även här. Vinterkrispigt och vackert.

Grönt och vitt med kallt glas. En modern jul men med tradition ändå. Väldigt skandinaviskt.

Julbordet börjar serveras från 16 november på varuhusen.

Och igen blir jag inspirerad till att servera julbordet som snittar. Och den där glöggsangiran vill jag gärna göra hemma.

Som ett snöfall från skyn.

Härlig stämning och inspirerande visning.

Men jag blev lite snuvad på mer bakgrund från IKEA hur de kommit fram till denna julkollektion. Varför valde de att göra en sådan klassisk och traditionell jul? Är det den skandinaviska julen som ska nå ut i världen som förväntas för jag hade gärna sett en lite mer “edgy” jul från det stora varuhuset.

Julen IKEA 2023

Det mest “oväntade” som jag såg var de lite pastelliga julkulorna.

Julen IKEA 2023

Men missförstå mig inte nu – jag fullkomligt älskar den traditonella julen, allt det röda, tomtar som tagna från en Jenny Nyströms-målning och dukningar som känns Bullerbyn men jag hade nog förväntat mig en jul med en rörelse framåt. Men kanske IKEA analyserat 2023 och kommit fram till att det är för skakigt i världen så vi ska inte göra något som inte känns tryggt? Sånt hade jag gärna hört mer om.

Julen IKEA 2023

Riktigt vacker duk med de röda ränderna i ton i ton. Alltid vackert med mycket rött till halm och gran. Och låt amaryllisen blomma för fullt. Eller låt de konstgjorda ta plats.

En trygg decemberdukning med ting som absolut kan användas även resterande av årets dagar men då kanske var för sig.

Julen IKEA 2023

Om den svenska julen ska på export så är det pepparkakan som är bland de största hjältarna. Små pepparkakshus i dukningen och -hjärtan i granen.

Favorit nummer ett: ljusslingan med röda vävda stjärnor. Alldeles alldeles perfekt.

Julen IKEA 2023

Och ett leksakståg på bordet. Och du kanske minns mitt tåg under granen… Se HÄR.

Favorit nummer två: Den klassiska lilla tomten att hänga i granen – eller på paketet? Mer av typen svensk gårdstomte än den amerikanska Cocoa-cola-tomten. En snygg flirt till Jenny Nyström här och det gillar vi!

Och massa inslagningspapper. De måste jag titta närmare på för jag var tvungen att smita iväg. Fullt övertygad om att julen 2023 kommer bli en väldigt mysig sådan.

Eller vad tror du???

Comments (6)

 • Jag kan inte förstå att det bara är 4 månader kvar till jul 🙂 Varje år säger jag att jag ska göra julfint de luxe, och vartenda år så är julen redan här innan jag börjat.

 • Julen är röd för mig och många halmsaker. Jag gör själv råghalmsprydnader och de är så vackra till röt,t till alla färger faktiskt.
  Vitt är för mig lite deprimerande och kallt men vi är ju alla olika. Tur att det finns så mycket att välja på och alltid något som passar till var och en.

  • Hej Christine. Du har så rätt – alla är olika och det är fint att man kan få forma sin högtid precis som man själv vill.

   Kram
   Helena

  • Hej Gudrun. Det är verkligen härligt hur alla kan få skapa sina egna stilar och jag gissar att det verkligen skiftar från person till person vad som är traditionell.

   Kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.