Det blev en genomgående dansk höstmiddag

Om det är något som jag och maken verkligen älskar så är det att bjuda över vänner på middag och planera för detta i veckor innan. Sätta tema, meny, dukning och musik. Det finns ju inget trevligare än att träffa vänner och då gärna ihop med god mat och dryck så klart. Men att även göra middagen lite mer, lite jobbad med mat som hänger ihop och med en dukning som knyter ihop alltet – ja det har vi verkligen gemensamt som favorithobby och lägger mycket tid på. Vissa par tränar ihop eller renoverar – vi leker restaurang, ha ha.

Och här hade vi då en sådan kväll igår. Där vi bjöd kära vänner på något av det bästa vi två vet: dansk mat. Och det gav så klart att jag ville använda allt mitt danska porslin.

Men nu var det ju även en höstmiddag vi tänkt så det fick synas i dukningen. Från trädgården plockade jag in lite av det som, mot alla odds, lyckats blomma. Blomsterkrasse, oxalis och höstanemoner.

Så med det danska porslinet ihop med trädgårdens blommor i varma färger blandade jag in varmt färgade ljuslyktor, höga mässingsljusstakar, servettringar i bärnsten och linduk.

En stillsam dukning.

Okej, ska vi då se vad det blev för mat på denna danska afton?

Vi tar det baklänges, för det var så vi lagade det hela, ha ha. Jag bakade en dansk äppelkaka, recept HÄR. Så otroligt god med sina kanel- och vaniljdoftande äpplen.

Och så klart blev det fläskstek till huvudrätt. Recept HÄR.

Blev riktigt fint med de stansade höstlöven på.

Och som förrätt gjorde vi små smörrebröd som snittar. Och små krasseblad samt blommor från oxalisen från det jag plockade innan fick vara dekor på dem.

Så här blev våra snittar/mini-smörrebröd:

• Currysill, krasse, små finhackade äppelbitar, cocktailkapris på rågbröd
• Dansk leverpastej på tunt skivat äpple, schalottenlök, cornichon och rostad lök
• Små rundlar av rostat bröd med majonnäs, handskalade räkor, hackad gräslök och citronzest

Och till det drack vi öl och en liten snaps. Mina älskade loppisfyndade snapsglas är inte större än en fingerborg.

Ljusen tändes och gästerna kom. Minns detta från barndomen då mamma och pappa hade gäster – det sista som skedde innan gästerna kom var att tända alla ljus.

Medans vi åt förrätten stående i köket blev huvudrätten klar: fläskstek, kokt skalad potatis, pressgurka, rödkålssallad, gräddsås och äppelmos.

Smaklig spis.

Stunder som denna. Ovärderligt.

Maken hade köpt en rejäl bit ost och här blev det parantes på det danska då en fransk ost tog plats.

Paus för hjärngympa.

Redo för efterrätt. Varm äppelkaka serverad med både vaniljsås och vaniljglass.

Och sedan min specialitet. Till kaffet kommer en burk med pappersinlaget godis in. Alltid succé.

Och sedan drog jag fram 3 av mina 4 discokulor och volymen höjdes till max.

Tack underbara vänner för en kväll att minnas länge länge. Ni är lyx!

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x