Gör egen marmeladgodis, marmeladkonfekt

Recept på marmeladgodis, eller marmeladkonfekt som det också kallas, har jag letat efter i många år. Att göra marmeladgodis har varit på min önskelista länge då jag har sånt fint minne till denna söta marmeladkokning.

Jag tror jag var 4-5 år och var i min mammas gudmors kök och som jag minns det var det stora kastruller i hela hennes kök och det doftade både sött och fruktigt. Efter en dags kokande fick jag med mig hem en låda sockrig söt marmelad i bitar. Bland det godaste jag ätit men så kanske allt sött var lite båd magiskt och busigt.

Så att göra dessa godbitar hemma är inte svårt och bli så gott. Och du väljer vilken smak du vill ha på ditt marmeladgodis utifrån vilken juice du använder. Jag hade apelsinjuice så det blev väldig passande till jul och fräscht på ett julgodisbord. Ja om man då jämför med all choklad menar jag ha ha.

Gör egen marmeladgodis, marmeladkonfekt

Ingredienser: 
10 gelatinblad
2 dl strösocker
0,5 dl glykos
0,5 dl vatten
1,5 dl juice
1 tsk citronsyra
Strösocker att vända i.

Gör så här: Lägg gelatinbladen bunke med kallt vatten så de mjuknar helt. 

Koka ihop socker, glykossirap och vatten till 140° i en kastrull. Häll i juice och koka upp till 120°. Säng av plattan, häll i citronsyra och lägg i de mjuka gelatinbladen, tryck inte ur vattnet. Rör tills gelatinbladen smält. 

Häll i en bakplåtspappersklädd form, 15 X 20 cm, och låt stå tills det stelnat. Ta upp ur formen, veckla ut pappret och dela marmeladkakan på mitten. Lägg samman till en. Strö över lager med strösocker och häll upp mer strösocker i en djup tallrik. Skär marmeladen till kuber och vänd i strösocker. Förvaras i kylskåp.

Ser du mer julgodis du vill ha recept på? Klicka då på dessa:

Julkola, världen godaste chokladkola
Min egna Rocky road, kanske den smarrigaste?
Knäckstrutar – för det är roligare än vanlig knäck
Trillingnöt för den vill man inte var utan
Skumtomtefudge är ju två julgodisar i en
Mjuk, mörk chokladfudge, ett måste varje jul
Rischoklad, bara för att det är så gott

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jakob
Jakob
7 dagar sedan

Kan man använda smakessencer istället för att få till andra typer av smaker istället för apelsinjuicen?

Eller behöver man ändra förhållandet på några ingredienser då eftersom det inte blir lika mycket vatten?

Helena Lyth
Admin
Svara på  Jakob
5 dagar sedan

Hej Jakob. Ja det är en jättebra idé. Då finns det så många smaker man kan få.
Precis – då kanske du ska få din smakessence utspädd i vätska. Det låter som en bra idé.

Med vänlig hälsning,
Helena

Du kanske också gillar...

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x