Att planera en veckomeny till stuga för 10 personer är väldigt kul och lite av en utmaning då det inte bara är middagar som gillas av både stora och små men även rätter som ska kunna lagas till många. Jag fick frågan om att skriva ner den veckomeny, matlista som blev i stugan. Så kul om det kanske kan inspirera någon annan men det blir även en minneslista till mig. För vi lär ju åka till fler resor med matlagning kan jag tro.
Vi var två familjer som delade stuga och på ansvaret för matlagningen. Det system vi har haft är att ha tre rätter var och den sjunde är det barnen som basar över.

Första middagen är så klart den man vill ha smidigast och enklast. Jag hade en rejäl laddning köttfärsås i frysen, på detta recept, så den fick tina i bilen på vägen upp och blev en snabb middag med spaghetti som kokades på plats. Serverades med riven ost och grönsallad med vinägrett. Andra gånger har vi gjort en lasagne hemma och haft med hela ugnsformen, redo att ställa i ugn vid ankomst.
En bonus med att ha frusen köttfärsås är att den kan agera kylklampar till övriga färsk mat i packningen under resan.
Middag nummer två lagade vår vänner och det var en gräddig gryta med fläskfilé, bacon och soltorkade tomater. Serverades med ris.

Den tredje middagen var en röd lins- och kikärtssoppa serverad med creme fraiche samt nybakat bröd. Vi valde att ha en vegetarisk rätt med för att balanser alla de animaliska rätterna och dessutom soppa. För att just bredda menyn så det skulle bli variation. Två av våra tre barn är pigga på allt i matväg medan vår lillkille är ytterst skeptisk till grönsaker och vegetariska alternativ. Men denna röda linssoppa går ner som om det var glass och godis. Älskas även av en skeptiker. För vuxna kan den toppas med chiliolja.

Sedan kom barnens middag och det blev, ingen högoddsare direkt, tacomiddag. Allt till den middagen köpte jag i den lokala matbutiken ihop med utvalda barn. Det är inte bara det att de ska välja maträtt, de ska även laga den och här är det mest steka kött och skära grönsaker så de klarar de galant. Med stolthet sa de varsågoda!
Om middagen innan var snabbfixad var det långkok den femte dagen. Våra vänner lagade högrev som fick gå i ugnen hela skiddagen och tillagas på bästa sätt.

Näst sista middagen är numer en tradition. Det är tredje gången vi hyr stugan ihop och det är tredje gången vi serverar citron- och dragonkyckling. Gör man något en tredje gång är det officiellt en tradition. Citron- och dragonkyckling är barnens absoluta favoriträtt som verkligen är god och smakrik. Serveras med ris och grönsallad.
Den sista måltiden hade varit tänkt att köpa fisk lokalt. Lokalt fångad röding stod på önskelistan ihop med sås och kokt potatis men då vi hade duktigt med rester dels från middagarna men även luncher så kändes det helt fel att köpa mer mat av massa anledningar så det blev en hänt i vecka, en restfest. Vi värmde på all mat, gjorde fräscha sallader och byggde upp en buffé, som ett smörgåsbord av alla tidigare middag. Kanske det faktiskt blev den godaste middagen??? Högrevsgrytan hade i alla fall absolut blir än mer mustig av att få stå nån dag.

Sedan all frukost och snacks… Ja det var en massa av den varan och vi använde en excel-lista som vi skapade första gången vi åkte till Vemdalen ihop. Då var det pandemi och man skulle undvika att handla i butik så det var in i minsta detalj på den listan. Och den påminner mycket om den HÄR listan vi gjorde för vår sommarresa, också under pandemin. Den stora grejen och tipset är att baka kalljästa frallor så blir frukosten både extra god och mysig.


Men det man kan konstatera att det alltid behövs mer snacks än vad man tror. Både vi och våra vänner älskar den afterski vi skapat i stugan. reala och snacks. Mycket snacks. O

Luncher hade vi köpt gulaschsoppa på burka för att antingen åka hem och äta eller ha med varm i termos samt för flera korv- och hamburgargrillar. Och sedan inplanerades några luncher på restauranger i backen. Så med det alltså planerades det så det skulle bli 7 luncher och vädret fick avgöra om det var grill eller restaurang.


Ja det var väl det. Om det finns några frågor tar jag gärna emot och svarar. Säkert något jag missat som det finns funderingar på.

