Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

4 september, 2021

Kantarelltoast med baconflingor – på internationella bacondagen

Idag är det baconets dag! Eller internationella bacondagen som det heter. Detta måste ju bara firas och då tänker jag ge dig ett dundertips till när det kommer till bacon: använd bacon som krydda.

Jo så klart kan ju bacon användas som sig bör i sin helhet men det visste du ju redan. Jag tar bara uttrycket “just add bacon” till sin rätt. För du har hört det uttrycket va? “Tillsätt bara bacon” om jag översätter. Och det är ju sant, om man som jag älskar bacon.

Med sin sälta och rökiga smak passar bacon finfint till så mycket men kanske du inte önskar ha en stor skiva bacon på din vackra rätt? Det är här mitt tips kommer in – du gör flingor av det och liksom flingsalt strösslar baconflingor över din rätt.

Jag kommer här visa det i form av en kantarelltoast men du kan ju välja vilken rätt som helst; på din matiga sallad, på den krämiga pastan eller bara på ett hederligt stekt ägg. Allt blir lite godare.

Kantarelltoast med baconflingor

Ingredienser:
4 skivor bacon
300 g rensade, skurna kantareller
2 msk vispgrädde
salt, peppar
2 skivor toastbröd, gärna surdeg
2 msk fint skuren salladslök

Gör så här: Hetta upp en stekpanna och lägg i baconskivorna. Stek dem så länge att de blir mörka och minskar till hälften i storlek. Lägg dem på ett fat eller skärbräda med hushållspapper.

Häll i kantarellerna i baconfettet i samma stekpanna och stek dem tills kantarellernas vätska kokats bort. Häll i grädde och låt den koka in i svampen. Smaka av med färskmalen svartpeppar och eventuellt flingsalt.

Ta de svala baconchipsen och smula dem på ett fat med fingrarna. Blir som baconflingor eller baconströssel nästan.

Lägg upp de stekta kantarellerna på smörat rostat/stekt bröd och toppa med salladslök för att sedan strössla över baconet. Servera omgående.

 

Varför bacon som krydda?

Vi är många som försöker lägga om vår kost till att bli mer vegetarisk men kanske behöver lite hjälp att fasa ut det animaliska. Då kan detta vara en sak att liksom tänka vegetarisk mat men att använda animaliskt protein bara som krydda. Att liksom vända på det hela – förut fokusera på köttet/fisken/fågeln och addera på det gröna. Nu tvärtom alltså.

Första bilden en god kantarelltoast och sedan de andra med sjukt galet god kantarelltoast!

Nu är det som sagt baconets dag och då vill jag även tipsa om fler rätter:
Brunchvåfflan med äggröra, bacon & lönnsirap
Min favoritpizza med svamp, lök &… bacon!
Kroppkakor med svamp- & baconfyllning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.