Christmas pasta – recept direkt från Neapel

Kan du tänka dig att äta pasta i jul? Det är nog lite ovanligt här i norr men så klart är det en självklarhet i Italien. När jag var på matlagningsresa till Neapel förra hösten fick jag recept på en Christmas pasta av världens sötaste lilla Nonna vars restaurang vi besökte och fick gå kurs hos. Jag var så klart nyfiken på vad den italienska julen smakar och då var det denna rätt hon nämnde. Vid jul så ska man ta det lugnt och med det ta det som finns hemma i skafferiet så det är nötter, torkad frukt och de tomater som under vinter finns tillgängliga. Så varsågoda och fira en italiensk jul nu.

Christmas pasta – man tager vad man haver

Ingredienser:
0,5 kg spaghetti
40 g pinjenötter
80 g svarta oliver (urkärnade)
30 g kapris
40 g russin/aprikoser/fikon
6 klyftor vitlök
250 g Piennolo-tomater*
40 g hasselnötter
40 g valnötter
Salt
1 msk torkad oregano
2+4 msk olivolja
* en sorts vintertomat från södra Italien som traditionellt torkas och lagras genom att hängas upp i klasar. De har lite kraftigare skal så välj gärna små kraftiga tomater.

Gör så här: Kärna ur och dela tomaterna. Grovhacka hasselnötter och valnötter samt oliver. Finhacka vitlöksklyftorna.

Hetta upp 2 msk olivolja i en stor stekpanna på medelvärme.
Tillsätt vitlöken och stek i 2 minuter och rör ofta så att de inte bränns, lägg sedan i hasselnötter, valnötter och pinjenötter. Rosta dem i cirka 2–3 minuter tills de doftar nötigt. Men bränn inte.
Ta upp blandningen ur pannan och ställ åt sidan på fat eller liknande.

Häll nu i kapris, svarta oliver och torkad frukt i stekpannan tillsammans med 3-4 msk olivolja. Låt sjuda under omrörning i ytterligare en till två minuter så att smakerna blandas.
Vänd ner de hackade Piennolo-tomaterna och torkad oregano samt nöt- och fruktblandningen.
Låt såsen sjuda i cirka 5 minuter så att tomaterna mjuknar och blandas med de andra ingredienserna.

Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Lägg i spaghettin och koka tills den är al dente.
Spara 2–3 dl av pastavattnet innan du häller av resten.

Vänd ner den kokta spaghettin i såsen. Om blandningen känns torr, tillsätt lite av det sparade pastavattnet i taget tills du får önskad konsistens.

Servera pastan genast, gärna toppad med lite extra oregano eller en skvätt olivolja om du vill.

Originalet! Vilken underbar resa det var. Och till helgen ska jag till Italien för att uppleva julen i Italien på riktigt. Din favoritjulpodd Under granen har blivit inbjudna av Veyond och jag ska plocka med mig så mycket inspiration jag bara kan. Världens största upplysta gran har utlovats tex.

Med mina svenska smaklökar så är detta inte så juligt men ljuvligt – det är det. Och som sagt; ett himla bra sätt att tänka vid jul egentligen, att inte hålla på och fixa så mycket utan ta det som finns hemma redan i kök och skafferi.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x