Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

20 december, 2018

Göra smällkarameller – flera varianter med papper & tyg

Göra smällkarameller – flera varianter är ett annonsinlägg tillsammans med Panduro

Att göra smällkarameller i jultid är väl en riktig klassiker så säg? Men kanske dags att uppdatera sig och se på fler varianter?

Det jag älskar med att göra smällkarameller är att varje blir unik och ingen kan bli fel. Alla kan göra och det är väl därför det är ett sådant älskat julpyssel av många. Det intressanta är att en smällkaramell kan se väldigt olika ut från vilken tid den är gjord och från olika länder. Vår klassiska variant är den med toarulle och frasiga kanter medan den som finns kvar från min mammas barndomshem är spetsig, platt och superkrullig och de från England, Christmas crackers, är helt cylinderformade och med smällare i.

Göra smällkarameller – flera varianter med papper & tyg

Tillsammans med Panduro har jag fått titta på hur man kan göra olika varianter med olika material så som papper, presentpapper, tyg, snören och dekorationer. Panduro har ju precis allt i pysselväg så det var svårt att begränsa mig men jag valde material i en vacker blå-grön-vit färgskala.

Så, ska vi kolla hur det kan bli? Men börjar med klassikern så att alla är med på tåget.

Smällkaramell av silkespapper

göra smällkarameller

För att få till det där fraset behövs minst två lager av silkespapper. Lägg en pappersrulle mitt på en liggande rektangel och markera med gem strax vid sidan av rullen. Vik sedan kortsidorna fram till gemet i dragspelsvikning och använd gärna ett gem eller klämma för att hålla ihop vikningen. Dra hårt med falsben eller baksidan av en kniv för att få skarpa vik.
Klipp sedan det vikta silkespappret i remsor. Brett eller smalt bestämmer du, beroende på önskad frasighet så att säga.
Lägg sedan rullen mellan de klippta sidorna för att rulla och tejpa ihop. Vifta med smällkaramellen så alla fransar dras ut något. Knyt bad mellan fransarna och rullen.

Blått silkespapper, Silkespapper med stjärnor, Mix av presentbandSax,

göra smällkarameller

 

Spetsig & ensidig smällkaramell av silkespapper

Denna variant finns i mitt barndomshem och min mormor gjorde dem. Hon klippte fransarna så enormt smala så det är som små konstverk. Och sedan är de dessutom samlar i “kroppen” men jag lät dessa få bredden av de fina julgransbokmärkena jag hittade hos Panduro.

Vi ett eller två silkepapper på mitten och vik långsidan i dragpselsvikning till önskad längd av “kroppen”. Klipp fransar som i beskrivningen ovan.
Vik och tejpa ihop. Vifta lös alla fransar så de dras ut något.
Limma på bokmärke eller annan dekor med limstift och vik till toppen på smällkaramellen så den blir spetsig. Om du önskar hänga upp den – trä genom sytråd med nål och knyt till stor ögla.

Blått silkespapper, Grönt silkespapperGran-bokmärken

 

Smällkaramell av tyg

Vad är en smällkaramell? Jo det är väl att det är en rund, festligare förpackning med synliga ändar lite enkelt förklarat? Att då göra fina glada smällkarameller av tyg är inte bara enkelt utan även väldigt fint. Blir väldigt söta presentinslagningar om man inte vill ha dem i granen eller varför inte som en liten gåva vid bordsdukningen?

Panduro har väldigt fina buntar av olika tyger så det blir smällkarameller i olika mönster.

Klippte tygbit på 27 X 17 cm och rullade in pappreullen. Tejpade ihop men den biten tas bort när band knutits runt ändarna. Mina band är 40 cm långa. Det du ska tänka på när du knyter änden är att dra lite i tyget medans du knyter så änden blir rak och i mitten av rullens ände.

Tygbitar i olika mönster, Satinband

 

Christmas crackers

Du har sett dem i engelska julfilmer och säkerligen på Pinterest om du letat efter julpyssel – de där långa med helt runda ändar på smällkaramellerna. Jag tycker de är så fina och försökt ge mig på att göra dem men förstått att man helst ska skär i papper så att ändarna går att trycka ihop men det är ju supermeckigt så jag ville testa en enklare lösning som gör att de går fort att göra och går att göra en massa till hela släkten vid jul till dukningen t.ex.

Du behöver ett rätt tunt papper så det går att knyta ihop tajt för att få fram karamelländarna. Och sedan behöver du tre pappersrullar; en för karamellen och två för formningen av ändarna.

Lägg tre rullar på rad på ett A4-papper. Tejpa kanten på mittenrullenoch rulla ihop hela för att sedan fästa med tejp.

Dra ut de två rullarna något och knyt ett starkt bomullssnöre mellan mitten rullen och ändrullen. För att det ska bli en rak karamell och att “midjan” ska hamna i mitten får du knyta lite runt om. Börja med en knut där du drar åt, flytta sedan och knyt på nytt ställe så pappret dras åt ordentligt från alla håll. Knyt sedan hårt med snöret på riktigt så det fästs.

OBS. om du har ett tunnare papper som inslagningspapper räcker det med att du vrider mitten rullen och kantrullen som ett skruvlock så får du till midjan, fäst med snöre.

Ta ut ändrullarna och dekorera din Christmas cracker.

80g papper, Presentpappersrullar, Rulle med stickersMix av presentband, Klistermärken, Bomullssnöre

Utöver att smällkaramellerna är roliga att göra och blir fina tycker jag de faktiskt passar både till jul och nyår. Ett pyssel som kan bli dekoration till båda högtiderna i december. Beror väldigt på vilka färger och stilar.

Vill du ha mer tips på julpyssel?
Gör egna bivaxljus
Vik klassiska julstjärnor av pappersremsor
Dekorativa julljus med vax från julosten
Liten delikat julkrans av cypress

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.