När jag var i Berlin åt vi frukost på underbara Café Einstein. Det är ett ställe jag kan drömma tillbaka till.
Visste inte vad jag hade att vänta när jag klev in i den fristående villan från 1800-talet i Tiergarten som skulle inhysa detta omtalade café. Var tvungen att stanna precis innanför dörren och andas djupt. Så underbart snyggt och så magiskt historiskt. Café Einstein har blivit en kedja och finns lite överallt men det är hit man ska – till moderskeppet.
Bakom huset finns en vacker liten trädgård och här åt vi frukost och läste internationella tidningar som hängde på krokar inne i kaféet. Frukosten var härligt internationell med alla förväntade inslag men plus i kanten för att allt verkligen kändes nybakat, nypressat och nylagat.
Men det som ändå var allra, allra bäst var deras frukostägg. Aldrig sett ägg serveras så, varken förr eller senare. Deras ägg var alltså två löskokta och skalade ägg i ett glas med lite klippt gräslök på. Egentligen inga konstigheter men att skala löskokta ägg – hur lyckas man med det???
Har ända sedan den resan försökt på mig tricket med löskokta och skalade ägg och tror mig veta lösningen; när ägget är färdigkokt läggs det i iskallt vatten tillräckligt länge för att det ska bli ljummet att man kan hålla ägget och då knäcker man försiktigt på skalet så det blir sprickor i skalet. Ägget läggs tillbaka i kallt vatten nån minut för att sen plockas upp och skalas. När ägget knäcks och läggs i vattnet sipprar lite vatten in mellan skal och ägg och det gör ägget lättare att skala.
För att få ägg á la Café Einstein så kokas två ägg och skalas enligt ovan, läggs försiktigt ner i ett drickglas och toppas med finklippt gräslök. Smular lite flingsalt över och sätter ner en sked och ser hur äggulan sipprar ut. Så gott!!
Ser gott ut! Men äggen är väl ändå pocherade? Att skala löskokta ägg har jag aldrig hört talas om…?
Hej Katarina! Visst skulle man tro att de var pocherade men det var verkligen två skalade ägg i ett glas. Inget konstigt med det om det inte vore för att de just var löskokta. Aldrig sett innan och inte efter heller. Förutom här hemma då 😉
Kram Helena
Vi kallar det
ägg kokta på Viena vis.
knäck 2 ägg i glas plus lite smör och svart peppar.
Ställ glaset i gryta med kokande vatten.
Koka tills vitan börja stelna på glaset.
Njut
Hej Kinga. Aha, vad häftigt. Men då har du speciella värmetåliga glas? Och smöret och peppar – det behöver inte röras runt?
Kram
Helena