Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

7 juli, 2022

Filmjölkslunch! Barndomens sommarlunch varje dag. Men vad har hänt????

Så fort Sommarlovsmorgon var över på TV vid 10.00 stod mamma redo i hallen med väskan fylld med badlakan, senaste numret av Damernas Värld, sin stickning och min lilla baddräkt med kortspelsfigurer på, ni vet spader, ruter, klöver och hjärter. Samt en orange frigolitbox som var en kylväska. Den var i sin tur fylld med filmjölk, limpmackor med prickig korv och knäcke, en sockerströare samt plastuppsättning av tallrikar och glas i samma orangea färg. Det var dags att gå till stranden. Och stanna där till middagstid.

Om det inte var badväder var det ändå samma lunchmat bara att den serverades vid köksbordet.

Filmjölkslunch. Får man servera det idag? Det känns som om man ska vara lika avancerad till lunch som middag när man tittar i de glossiga månadsmagasinen och matbutikernas egna medlemstidningar: “laga den fräscha lunchsalladen med grillad halloumi, egenskördad zucchini och toppad med stekta persikor” typ.

Jag kan absolut dra fram en lunch men den är enkel enkel enkel fast som oftast varm. Som typ ugnspannkaka, kokt potatis med sill eller någon krämig pasta. Barnen ska ha käk. Nu!

Men kalla luncher – så som filmjölk och limpmackor. Skulle barnen acceptera det? Jag gjorde det här om dagen för jag hade så goda jordgubbar hemma och jag var så sugen på en somrig sval lunch – filmjölk med jordgubbar och smulad knäcke.

“Va??!! Är det här lunch???” utbrister yngste sonen. “Det här är ju mellis!!!”

Men är det det? Jag tror något har hänt med våra måltider över dygnet. När jag var liten var just lunchen nästan som en lite större frukost. Kanske ett stekt ägg slängdes in. Middagen var rejäl där hela kostciektlen var representerad och serverades ALLTID med efterrätt.

Backar vi längre tillbaka så kallades lunch ju för middag och på kvällen åt man kvällsmål. Då var lunchen den stora måltiden och middagen enklare.

Är det så att vi nu gjort varje måltid rejäl, stor, konstlad och omfattande? Varje måltid ska vara instagramsnygg? Stadig frukost så man står sig hela dagen, på jobbet går man på kvarterskrogen för raggmunk och hemma efter jobbet lagas en gryta. Kanske en liten ostmacka och te på kvällen. Och glöm inte alla mellanmål som är så viktiga för att inte tappa blodsocker och humör.

Det sägs att man vid 40 ska äta hälften av det man åt när man var 20. Det gör inte jag. Jag äter lika mycket eller än mer. Jag älskar mat och smaker och kommer fortsätta. Men kanske kanske att jag ändå ska ta lite mindre portioner på lunchen. I alla fall på sommaren.

Filmjölksluncher med bär och frukt och stora ostknäcke. Det är ju inte fy skam det. Då finns det bra med utrymme för en redig bit sockerkaka till eftermiddagsfikat ju, ha ha!

Får jag presentera ett stycke sommarlovsunge!? Med pennan i högsta hugg löser han korsord i hängmattan.

“Då var lunchen serverad!” ropar jag. Och ja, du har ju hans respons här ovan, ha ha.

Inget fel på smaker eller så, men var är köttbullarna? kan jag höra honom tänka.

Den lille ekorren var med oss hela lunchen. På sin gren.

Oavsett om det var stor eller liten lunch – energi hade de små sen i alla fall, ha ha. Livsfarligt i den där hängmattan.

Comments (7)

 • Kristina Carlsson

  Ha,ha, underbart, kan verkligen relatera! Känns som vi är uppväxta i samma era – filmjölkslunch var ju standard på sommaren! Inget konstigt alls! 🙂

  • Underbart. Och tänk vad enkelt det var för alla familjer – fram med filmjölkstetran och något att ha där i. Så, lunchen är klar. Ska absolut göra detta. Inget konstigt alls. Håller med!

   Kram
   Helena

 • Vi gör ganska ofta så på somrarna. Man äter ju så sen frukost oxå så man är ju liksom inte så hungrig vid lunchtid När jag var liten så åt vi aldrig middag på skoldagarna utan kvällsmat som var fil o mackor. Mamma jobbade oxå i skolan så vi hade ju redan ätit middag (lunch) tyckte hon. Här i Blekinge (i alla fall mina föräldrar) säger fortfarande middag om lunch och kvällsmat om middag, lite förvirrande när vi som kommer 100 mil härifrån kommer på besök

 • Agneta Höglund

  Men, eller hur!
  Fast jag har trott att det är ngt geografiskt…?
  Flyttade från Norrbotten till Stockholm waaaay back och som färdig lärare var jag ofta på utflykt med klasserna och JÖSSES vilka måltider de dukade upp! Ingen limpmacka och varm choklad så långt ögat nådde. Men det kanske inte handlar om småstad/storstad utan tiden…
  (Upptäckten gjordes ungefär samtidigt dom jag besviket märkte att i Stockholm var ”fika” en slät kopp kaffe… En fika hemma består ALLTID av ngn bulle eller sockerkaka till kaffet.)

 • Absolut, filmjölk med knäckebitar och lite jordgubbar är en perfekt sommarlunch – men skulle kanske inte fungera i november…

 • Hur gott som helst men mina ungar skulle reagera likadant. De tycker att det är frukostmat. Till lunch vill de ha lagad mat, samma sak till middag. När jag var barn åt jag alltid mackor till kvällsmat. Däremot så fick jag lagad mat när jag kom hem från skolan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.