Följ mig:
Bakning & Godis

Bakat mini-variant på Red Velvet Cake

20 februari, 2021

Gillar du Red Velvet Cake? Det är inte en kaka jag gör ofta men har den här i mitt arkiv, som en jultårta, HÄR. Nu blev jag sugen på den fast inte som stor kaka, tårta utan mer som portionsbitar. Och utan tjockt lager smörfrosting utan en härlig glaze istället. Och så hade jag inte så mycket hushållsfärg så så där jätteröda blev de inte heller. Så med det blev det ju ett helt annat bakverk men smaken var det inget fel på! Saftig, smakrik och fluffig. Varm rekommendation.

Mini-variant på red velvet cake med glaze

Detta recept passar två springformar à 20 cm eller 18 mindre portionsformar.

Ingredienser:
2,5 dl mjölk
1 tsk vitvinsvinäger
6 dl vetemjöl
5 dl strösocker
1,5 msk kakao
0,5 tsk salt
1 tsk bikarbonat
2 ägg
3,5 dl rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
0,5 tsk vaniljsocker
3 msk röd hushållsfärg

Glaze
3 msk florsocker
1 tsk kallt vatten

Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Blanda mjölk och vitvinsvinäger i en liten skål, ställ åt sidan i 10 minuter. Blanda de torra ingredienserna; mjöl, socker, kakao, salt och bikarbonat i en skål. Knäck äggen i en annan större skål och vispa med elvisp. Tillsätt olja, mjölk-vinägersblaningen, rödvinsvinäger, vaniljsocker och röd färg.
Vänd ner de torra ingredienserna, lite i taget. Blanda ordentligt så det är en jämn smet.
Smöra och mjöla eller bröa bakformar. Fördela jämnt i bakformar grädda på galler mitt i ugnen i ca 30 minuter. Testa med provsticka. Låt svalna något innan bakformar vänds upp och ned.

Blanda samman glaze och ringla över kakorna.

Ett tips är att hälla, ringla över glaze med kakorna på galler så rinner den söta glazen av kakorna.

Ja vad säger man; inte så röd som vanlig red velvet cake men så så så god!

Gratis!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

  • Svara Barbro 20 februari, 2021 at 16:55

    Röd färg är ju bara utseendemässigt, jag brukar inte färga, onödigt att äta en massa rödfärg.

    • Svara Helena Lyth 22 februari, 2021 at 08:58

      Hej Barbro. Visst är det bara utseendet men som med så mycket så äter man med ögonen och det kan ju bli så fint. Jag brukar färga med rödbetsfärg – gjort i våfflor och kokos här på bloggen, så det går ju att färga på flera sätt.

      Kram
      Helena

    Lämna en kommentar

    Close