En riktig jordgubbstårta med lemon curd som både blir vacker som en sommardag och smakar sommar i varje tugga! Perfekt till midsommar tex.
I går hade vi ett glatt gäng på 29 pers, stora och små, på middag. Vilken sommar- och grillkväll vi fick! En sommaravslutning på nåt sätt innan alla vänner försvinner till olika sommarnöjen.
Då vi inte kommer fira midsommar hemma ville jag passa på att göra en midsommartårta när nu tillfälle bjöds. En riktigt härlig, och saftig jordgubbstårta med lemon curd. Den fick alla tummar upp av gästerna och endast smulor blev kvar.
Jag ville göra en klassisk jordgubbstårta med något som bröt av lite och då fick det bli den lite syrliga lemon curden. Jordgubbar och citron går ju väldigt bra i hop.
Jordgubbstårta med lemon curd
Recept tårtbotten:
5 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver
Gör så här: Sätt ugnen på 175° och smöra och bröa en rund form med avtagbar kant.
Vispa ägg och socker rejält poröst med en elvisp. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner försiktigt i smeten. Blanda tills smeten är jämn och fin.
Häll över i formen och ställ på galler i mitten av ugnen. Grädda i 40-50 minuter. Stick ner en potatissticka i mitten av kakan för att säkra att den inte är blöt innan den tas ut.
Ställ att svalna något innan kanten tas bort och stjälps upp på galler. Låt svalna helt och skär sen tårtbotten försiktigt till tre lager.
Fyllning och topping:
1 liter jordgubbar
2 dl jordgubbssylt
2 dl lemon curd
1 dl kvarg
Grädde
Citronzest
Citronmeliss
Sära på tårtlagren och lägg det understa på skärbräda eller tårtfat. Blanda lemon curd och kvarg i en bunke. Varför jag ”spär ut” lemoncurden är för att få den lite mer hanterlig att bre ut men också för att det ska bli mer flytande för att safta till tårtbotten. Bred ut på det understa lagret.
Lägg på ett lager tårtbotten och bred ut jordgubbssylten jämnt över ytan. Skär skivor av 6-8 jordgubbar och lägg ut jämnt på sylten. Om det ska vara en tårta med ”naken” kant – tänk då på att lägga jordgubbsskivorna snyggt längst ut och så de syns när locket läggs på.
På med locket, vispa grädden och lägg på, bara på toppen eller runt om hela. Skär de resterande jordgubbarna i kvartar och lägg på på toppen.
Med zestjärn eller potatisskalare skärs citronskalet, så tunt som möjligt. Blir det breda skal skärs de till smala remsor. Sprid ut över jordgubbarna och avsluta med några blad av citronmeliss.
Tror det blir en strålande sommar i år!! Jordgubbstårta med lemon curd kommer få solen att lysa. Lovar!
Sugen på flera somriga bakverk?
1. Knäckig rabarberpaj med toscatäcke
2. Små marängbottnar till pavlova-bakelser
3. Sommartårta med jordgubbs- och rabarberkompott
4. Smördegsbakelse med sommarbär och vaniljkräm
5. Havreflarnsbakelse med hallon, glass och grädde
Det var en njutning även för ögat minsann:) tummen upp!
Man äter ju även med ögonen 😉 Och verkligen för gommen ska du veta. Supersmarr!!
Hoppas du får en härlig midsommar nu i slutet av veckan.
KRAMAR!!
Hur många personer skulle du säga att denna tårta räcker till? 🙂
Hej Lina. Absolut så räcker den till 10-12 personer. Men jag är en sådan som tar små tårtbitar så denna kan räcka till säkerligen 15 om man inte tar jättebitar.
Hej! Jag ska pröva mig på att göra denna tårta och hade tänkt att göra den dagen innan kalaset. Och dekorera den med jordgubbar och grädde samma dag som kalaset. Men tror du att man kan lägga Jordgubbsskivorna i tårtan dagen innan också? Eller blir dom kanske dåliga då?
Hej Evelina! Vad kul att du ska baka denna. Är verkligen superduper.
Jag skulle inte säga att jordgubbsskivorna blir dåliga. De kommer nog bli mjukare och tappa sin kripsighet men det skulle jag inte se som något hinder. Jag tycker faktiskt att tårtan blir godare om den görs dagen innan för då kan den få safta till sig och bli riktigt mumsig. Gör precis som du tänkt.
Ha ett härligt kalas!!
KRAM
Hur stor form har du använt till 5 ägg? Jag tänker att 24 cm kanske blir för litey