Har du testat ansjovisrulle? En perfekt rätt som den är men kanske allra bäst till sillbordet och sillbufféer. Ja både bra mat till påsk, midsommar och jul men då det nu är i midsommartider så fokuserar vi på sommarens bufféer.
Ansjovisrulle är vad det heter – en rullad variant på omelett fylld med en ansjovisröra. Då den serveras varm/ljummen så är den också bra komplement till de kalla sillarna.
Recept Ansjovisrulle
Ingredienser
50 g smör
4 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl vetemjöl
3 äggulor
3 äggvitor
2 msk spad från ansjovisburken
½ tsk bakpulver
Fyllning
3 stora gula lökar
Smör till stekning
1 burk ansjovisfiléer (125 g)
1 knippe dill
3 dl riven, lagrad ost (2 dl till fyllning + 1 dl till gratinering)
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret i kastrull och häll sedan i mjölk, grädde, mjöl. Vispa ihop. Koka upp och sjud tills smeten tjocknar.
Förbered äggen – separera äggula och äggvita i bunkar.
Ta bort kastrullen från spisen. Häll i ansjovisspad, bakpulver och låt svalna något. Häll i äggulorna i smeten och rör ihop.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp (metallbunke för bästa skum). Rör ner äggvitorna i kastrullen och smeten försiktigt med slev och i omgångar. Rör samman till en slät smet.
Klä en långpanna med bakplåtspapper, ca 30×40 cm. Smöra pappret, speciellt viktigt i kanterna.
Häll och bred ut smeten på bakplåtspapperet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. (Låt ugnen stå på, rullen ska gratineras senare.)
Gör fyllningen: Hacka lök och stek med smör i stekpanna. Löken ska bli mjuk och genomskinlig. Hacka ansjovisen och häll i den och resten av ansjovisspadet i stekpannan. Låt svalna något.
Finhacka dillen och och rör ned i stekpannan med lök och ansjovis.
Gör rullen: Nu ska botten vändas upp och ner och detta är det klurigaste momentet. Lägg ett nytt bakplåtspapper ovanpå den gräddade bottnen och vänd upp och ner, gärna på en annan plåt eller stor skärbräda. Lyft försiktigt, försiktigt bort bakplåtspapperet.
Bred ut ansjovisfyllningen ovanpå. Riv ost och strö över 2 dl. Rulla ihop rullen från långsidan. Lägg mitt på bakplåtspapperet och strö över resterande riven ost. Gratinera rullen i 8-10 min mitt i ugnen.
Låt ansjovisrulle svalna. Garnera med dillkvistar. Servera den som den är eller skär upp i skivor.
Bilder från midsommar 2016. Midsommaraftonen som förvånade hela Sverige. Det började med en riktig midsommar – dvs regn, grått och kallt. Men ju längre dagen gick blev vädret bättre och bättre. På kvällen blev det nästan en exotisk värme och att gå in var det ingen som ville.
Får se hur midsommar 2017 blir. Håller tummarna!
Vill du ha mer midsommar mat och tips på sillar? HÄR är 5 stycken.